U Visokom pronađen najstariji trag pismenosti u Evropi? Stotine posjetitelja u posjeti bosanskim piramidama

U Visokom pronađen najstariji trag pismenosti u Evropi? Stotine posjetitelja u posjeti bosanskim piramidama

Iako je turistička sezona pri kraju, posjeta podzemnim tunelima u visočkoj dolini ne jenjava. Stotine posjetitelja je stiglo u Visoko, među njima i naša ekipa.

Ekipa Bh-index portala je danas bila gost dr. Semiru Osmanagiću s kojim smo posjetili lokalitet “Ravne”, a 25 metara ispod zemlje, saznali više o misterijama i čudima drevne civilizacije.

Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić je i danas iskoristio priliku te još jednom naglasio da su piramide u Visokom prve u Evropi, te da su Bosanska piramida Sunca i Mjeseca najveće u svijetu, da su prekrivene betonskim blokovima, i da stranice piramida imaju orijentaciju prema stanama svijeta, precizniju od bilo koje druge piramide na svijetu. Prema tvrdnjama Semira Osmanagića ispod cijele visočke doline izgrađena je kompleksna mreža prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija. U tunelu su, prema tvrdnjama dr. Osmanagića pronađeni i prvi znaci evropske pismenosti.

Ispod naslaga šljunka i pjeska, prirodne sedimentacije čija se starost procenjuje na skoro 21 hiljadu godina, istraživačka ekipa „Arheološkog parka Bosanske piramide sunca”, na 450 metara od tunela Ravne, navodno pronašla je kamen sa uklesanim simbolima koji podsećaju na runsko pismo, koje inače datira od 2,5 do 3 hiljade godina unazad. Međutim, ovo pismo prema Osmanagićevim riječima, daleko starije od runskog, ali zbog toga što podsjeća na runsko, istraživači su ga nazvali privremenim, radnim nazivom proto-runsko, ili predrunsko pismo.

semir2“Mi smo još 2006. godine, pronašli nekoliko simbola, gotovo identičnih sa runskim. Ono se inače smatra najstarijim evropskim pismom, ali ovdje imamo pronalazak vjerovatno najstarijeg traga pismenosti u Evropi, pronađenim do sada, a možda i šire. Ovaj artefakt je pronađen u istom kulturnom nivou kao i megaliti koje smo do sada pronašli, što nas u ovom trenutku upućuje da smo možda pronašli pismo graditelja najvećih piramidalnih struktura na svijetu, do sada pronađenih”, kazao je za Bh-index portal dr. Osmanagić.

tunel1

Politički odnos prema projektu u Visokom

– Dio kulturnog establišmenta u BiH, ali i u cijelom svijetu juriša na nas, piše peticije, pokušava sve da diskreditira naša naučna istraživanja, vrši medijski bojkot. Činjenica da su prve europske piramide otkrivene u BiH, da su najveće na svijetu, da imaju najprecizniju orijentaciju stranica na svijetu, da imaju najkvalitetniji beton ikada proizveden, da su najstarije na svijetu, da imaju najveću mrežu prahistorijskih podzemnih tunela, da imaju najveće keramičke skulpture od osam tona pronađene u tim tunelima… Sve to traži mijenjanje svih knjiga historiji, doktorske disertacije padaju u vodu, profesorska zvanja također, od Sarajeva do Bostona. Svima njima je bilo lakše pokušati zaustaviti jednu malu Fondaciju umjesto tih radikalnih promjena. Ali, nisu uspjeli- kaže Osmanagić.

tunel5 copy tunel4

Semir Osmanagić (Foto: Anel J.)

tunel2

tunel6 tunel7

Dr. Osmanagić dodaje da je ovo tek početak istraživanja pronađenih tragova pismenosti, te da se poređenjem sa starim pismima iz drugih krajeva svijeta tek može početi sa dešifrovanjem ovoga pisma, a što nas onda vodi i ka više saznanja o graditeljima kolosalnih piramida u Visokom. Piše Bh-index.com

(Izvor: Bh-index.com)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.