Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze

Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze

10hsk6u

09. 11. 20125.
Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze – vjerskog obreda koga treba poštovati kao jedan od najhumanijih ljudskih obreda
Na dženazi mladoj Sari Goretić na gradskim mezarlucima Pećani u Prijedoru, srpski mladići odgojeni sa mržnjom prema Bošnjacima, ometali su obred dženaze učestalim povicima “o Turci”. Kako im to nije bilo dovoljno, jedan se skinuo go i tako provocirao okupljene vjernike. Ovaj zločin prema vjerskom obredu je jasan dokaz da su implikacije genocida u Prijedoru toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba znati čitav svijet. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranju pravo na dostojanstvenu dženazu. Omalovažavanje vjerskog obreda je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. To je krajnje nečovječna radnja, činjena u režiji onih koji su obrazovani da mrze drugog i drugačijeg u namjeri potčinjavanja, dehumaniziranja i stvaranja nepodnošljivih uslova za život povratnika i preživjelih žrtava genocida. Ali ti mrzitelji grada Prijedora, koji je izgubio obrise grada zahvaljujući njihovim zločinima, trebaju znati da žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese pravedni mir u Prijedoru.
Dok je žrtva još jednom ponižena u Prijedoru politički predstavnici žrtava šute. To je još jedan u nizu dokaza da bošnjačka žrtva nema istinskog političkog predstavnika. Ukoliko politički predstavnik žrtve ima još imalo morala sada je trenutak da najoštrije digne svoj oglas u odbrani dostojanstva prijedorskih povratnika i žrtava genocida.Treba najoštrije osuditi zločin ponižavanje dženaze i tako dati do znanja zločincima koji se i dalje slobodno kreću gradom da žrtva ima svoga političkog zaštitnika. O prijedorskom političkom establišmentu ne treba mnogo pisati. Bilo kakav razgovor sa tim političkim establišmentom treba usloviti sa javnim izvinjenjem porodici Goretić i svim povratnicima i preživjelim žrtvama genocida nad kojim se vrši kontinuirana tortura. Sa naše strane obečavamo da nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava veći od užasa zločina.
Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.