Cetnicki zlocini u BiH

Cetnicki zlocini u BiH

Sve o najgorim cetnickim zlocinima u Bosni i Hercegovini za vrijeme drugog svijetskog rata, historijat i program cetnickog ravnogorskog pokreta i kolaboracijske vlade u Srbiji (Nedićeva Srbija) sa posebnim osvrtom na Drazu Mihailovica i Kostu Pecanca.Imacete priliku vidjeti manje poznate u javnosti dokaze o saradnji cetnika i njemaca, faksimili originalnih dokumenata.

Rusenje mita o Cetnickom antifasizmu

Srpski Dobrovoljacki Korpus

Srpske laži o “velikom” stradanju srba u II s.r.

16 muslimanska partizanska brigada

Handzar Divizija

hrvati ustase nosili fesove lazirajuci da su muslimani

Huskina Vojska (Husein Miljkovic)

Broj poginulih Bošnjaka tokom II s.r.

Broj poginulih i ubijenih na prostoru BH tokom II s.r.

Vladimir Dedijer: Genocid nad Muslimanima 1941-45

velikočetnik Stevan Moljević:Projekat Velike srbije

Prof. dr Smail Čekić: GENOCID NAD BOŠNJACIMA U DRUGOM SVJETSKOM RATU – DOKUMENTI

1941.g. četnički plan stvaranja velike srbije

Četnici su ubijali tokom II s.r. i “posrbice”

Sistematski zločini sa karakteristikama genocida

Ravnogorski ideolozi predvideli su potrebu etničkog čišćenja određenih oblasti radi konsolidovanja etničke srpske teritorije kao osnove buduće Jugoslavije. Ovo etničko čišćenje trebalo je da bude sprovedeno “u pogodnom momentu”. Jedan od brojnih dokumenata koji svedoče o ovom planu je Mihailovićeva pismena “instrukcijaPavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine, u kojoj piše

„Ciljevi naših odreda jesu:

  1. Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Veličanstva Kralja Petra II.
  2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
  3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (TrstGoricaIstra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
  4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
  5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa…“

Karakterističan “pogodni momenat” rukovodstvo JVUO uočilo je i iskoristilo u januaru i februaru 1943. U tom periodu provedene su opsežne operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku u koordinaciji majora Zaharija Ostojića, načelnika štaba isturenog odeljenja vrhovne komande JVUO. U operacijama su učestvovale trupe Pavla Đurišića i Vojislava Lukačevića. Nakon operacije Đurišić je u izveštaju Mihailoviću napisao

„Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.

Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav.

Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji.

Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.

Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.

Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Čajniču i reci Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih otstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.

Moral kod muslimana bio je takoreći srušen. Zavladala je epidemija straha od naših četnika, tako da su bili prosto izgubljeni…“

1 comments

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.