Doseljavanje Vlaha u Bosnu dokazi

Ivan Mužić : “Vjera Crkve bosanske”

strana 100

…..D. Dragojlović zaključuje, kao i Šidak, da do ”tada kao i kasnije SVE DO DOLASKA TURAKA NEMA u izvorima spomen o pravoslavnim Vlasima U BOSNIosim u starom Humu i na području kasnije Hercegovine”. Da su SVI pravoslavni U BOSNI bili DOSELJENICI neprijeporno proizilazi i iz putopisa Benedikta Kuripešića koji je 1530.g. putovao i Bosnom. B.Kuripešić je tu opisao “donju Bosnu” od rijeke Une (i Save) pa do Vrhbosne (Sarajeva). Ujedno je istaknuo da je donja Bosna brdovita zemlja koja na sve strane ima velikih šuma. O stanovništvu donje Bosne govori ovako: “Dalje su u pomenutoj kraljeivni Bosni našli tri narodnosti (Nationes) i tri vjere. Prvom su stari Bošnjaci, koji su rimsko-kršćanske vjere, a tim je Turčin, kad je osvojio Bosnu, ostavio vjeru. Drugi su Srbi (Surfffen), koje zovu Vlasi, a mi ih zovemo CIGANI (Zigen) ili Martolozi (Marcholosen)Ovi DOLAZE iz Smedereva (Schmedraw) i Biograda a vjere su sv.Pavla.

Strana 101 

……Sudeći prema tome kako su tu drugu skupinu novonadošlog stanovništva ostali tada nazivali, očito je da su to bili PRAVOSLAVNI VLASIkoji su već počeli potpadati pod utjecaj Srpske pravoslavne crkve.

Original tekst iz knjige
“Putopis kroz Bosnu” Benedikt Kuripešić,
izdanje Svjetlost, Sarajevo 1950.g. strana 26-27

…..Drugo su Srbi (Surfffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići) ili Martolozima (Marcholosen). Došli su iz mjesta Smedereva (Schmedraw) i grčkog Beograda a vjere su sv.Pavla.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.