“Brzi odgovor” jasna poruka da je avantura poput secesije rs nemoguća misija

Vježba “Brzi odgovor 21”, u vojnom smislu, demonstrira vojnu prisutnost NATO-a, odnosno SAD-a na prostoru Balkana.

Za Vijesti.ba piše: Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost i vojni analitičar

Bilateralna vojna vježba oružanih snaga BiH i SAD-a, koja se pod nazivom “Brzi odgovor 21” održava na tri lokacije u BiH, sastavni je dio strateških vojnih manevara SAD-a u Evropi pod nazivom “Branilac Evrope 21”.

Ovi vojni manevri se ove godine, za razliku od prošle, odvijaju na geografskom prostoru od Baltika do Balkana i Crnog mora. U svim vježbovnim aktivnostima na 30 lokacija po Evropi učestvuje 1.000 borbenih i neborbenih vozila uz asistenciju 27 zemalja partnera.

U tu svrhu u Hrvatsku je dopremljen i PZO raketni sistem MIM -104 Patriot koji će pokrivati zračni prostor Zapadnog Balkana tokom manevara američke vojske i njenih partnera.

Zato je i vježba “Brzi odgovor 21” još jedna potvrda opredjeljenosti BiH prema NATO-u i posvećenosti SAD-a prema ideji transatlantske saradnje i opredjeljenosti prema svojim saveznicima u NATO-u i zemljama partnerima kao što su BiH i Kosovo.

Vježba “Brzi odgovor 21”, u vojnom smislu, demonstrira vojnu prisutnost NATO-a, odnosno SAD-a na prostoru Balkana koji predstavlja sve važnije strategijsko područje za SAD prije svega u kontekstu stabilnosti Evrope i NATO saveznika.

Da je Balkan važan u odnosima SAD-a i Rusije govori i vojna vježba “Zajednički odgovor 21” koja se odvija u Srbiji u kojoj učestvuju specijalni sastavi oružanih snaga Srbije i Ruske Federacije.

Nema dvojbe da se vježba Rusije i Srbije održava zbog velikih manevara Armije SAD-a u Evropi, posebno velikih američkih vojnih aktivnosti na Balkanu, gdje od zemalja koje nisu članice NATO-a učestvuju BiH i Kosovo.

Osim dodatnog obučavanja, osposobljavanja i pojačavanja interoperabilnosti pripadnika Oružanih snaga BiH, održavanje vojnih vježbi sa zemljama članicama NATO-a je dobar pokazatelj da se vidi na kojem su nivou ukupni vojni i politički potencijali zemlje kandidata za punopravno članstvo u NATO-u.

U političkom smslu Bosna i Hercegovina, odnosno njen manji dio u obliku entiteta RS je pod jakim uticajem Ruske Federacije koja vodi vrlo destruktivnu politiku usmjerenu ka zaustavljanju širenja EU i NATO-a, što opterećava ukupne političke odnose u BiH i regionu.

Zato vježba “Brzi odgovor 21”, pored svojevrsne komunikacije sa Ruskom Federacijom, pokazuje da su SAD spremne i na unilateralnu vojnu akciju ako se za to ukaže potreba, što je posebno važno sa aspekta stabilnosti naše regije.

Politički establišment u entitetu RS, što prije shvati da je put BiH ka NATO-u nepovratan, tim prije će se političke prilike u BiH popraviti i ustabiliti.

Svim spoljnim sponzorima koji stoje iza destabilizacije regiona najbolja je poruka poslana tokom vježbe “Branilac Evrope 21”, u sklopu koje se odvija i vježba “Brzi odgovor 21” u BiH, kada su američke trupe izvele marš iz Njemačke do obala Crnog mora kopnenim putem za 12 sati.

Iz svega prikazanog i laiku postaje jasno da je svaki eventualni izlet u neku političku avanturu poput secesije nemoguć, iako se o tome pišu i studije izvodljivosti po raznim (ne)papirima, čiji se sponzor krije iza debelih zidova Kremlja.

U Bosni i Hercegovini će stabilnost biti regulisana u skladu sa mandatom trupa EUFOR-a i brzom reakcijom adekvatnih političkih i vojnih kapaciteta NATO-a ili njegovih pojedinih zemalja članica.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.