Wilz: NATO-ov štab u BiH optimističan u pogledu aktiviranja MAP-a

Wilz: NATO-ov štab u BiH optimističan u pogledu aktiviranja MAP-a

Wilz: NATO-ov štab u BiH optimističan u pogledu aktiviranja MAP-a
Štab NATO-a Sarajevo čestita institucijama Bosne i Hercegovine, a posebno Ministarstvu odbrane i Pravobranilaštvu, za napredak postignut uknjižbom 24 lokacije nepokretne vojne imovine na državu BiH kazala je komandant NATO-a u BiH brigadni general Giselle M. Wilz, komentirajući aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, najavljeno tokom ove godine.

NATO će, ističe Wilz, nastaviti pružati tehničku podršku i davati savjete da bi se zadržala ova dinamika. Kako je rekla, saveznici pažljivo prate ovaj napredak, ali hoće li aktivirati MAP za BiH prije ispunjenja uvjeta iz Talina – pitanje je političke odluke.

“Mi u NATO-ovom štabu Sarajevo ostajemo optimisti. U BiH postoji politički konsenzus da je proces MAP-a NATO-a pozitivan korak za BiH, i zbog tog konsenzusa BiH će poduzeti dodatne korake potrebne da se uvjet iz Talina u potpunosti ispuni”, smatra Wilz.

Komentirajući intenzivnu modernizaciju i naoružavanje susjednih država Srbije i Hrvatske, kazala je da svaka zemlja donosi suverene odluke o modernizaciji i naoružavanju vlastitih oružanih snaga te da Hrvatska i Srbija nisu izuzeci u tom pogledu.

Na pitanje da li bi i BiH trebala pratiti primjer svojih susjeda, odgovorila je da NATO-ov štab Sarajevo od samog početka podržava reformu odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH.

“Važan segment u ovom procesu jest naša savjetodavna uloga u smislu daljnjih reformi i modernizacije Oružanih snaga BiH. Najveći izazov jesu i bit će značajne strukturalne reforme koje su ovdje potrebne”, naglasila je.

Dodala je da su za stvaranje istinski sposobnih i održivih snaga potrebne promjene i poboljšanja koje zahtijevaju bitne odluke o strukturi snaga i budžetu, što će od svih političkih predstavnika u BiH zahtijevati kompromis.

“Po našem mišljenju cilj su dobro opremljene, obučene i efikasne Oružane snage koje će ispunjavati svoje misije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu”, zaključila je Wilz.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.