Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

Isteklo je vrijeme kada je Evropa bila stabilna i predvidljiva, objavio je Wall Street Journal.

Američki list tvrdi da sada situacija na Starom kontinetu „postaje sve sličnija srednjovjekovnoj”. Jer, Evropa, nije uspjela da stvori jedinstveni i cjeloviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razjedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

Wall Street Journal naglašava: „Politika Evropske unije sa njenom centralizacijom i distancionom birokratijom ne samo da nije bila u stanju da realizuje ideju unitarne Evrope, nego je njen krajnji rezultat – masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja”.

Uticajni američki list nastavlja: „Historija se gadno našalila sa Evropom. Ona je tokom mnogih godina mogla da živi u prosperitetu i da razvija svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na dobijanje azila u EU, samo zahvaljujući tome što su na njenoj periferiji postojali represivni režimi koji su svoje građane držali pod oštrom kontrolom unutar svojih država”, prenose Nezavisne.

Wall Street Journal zaključuje: „Sada kada je blizu raspadu, Evropska unija se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutrašnjih veza. Sveta Rimska imperija je u svoje vrijeme, mada se i zvala imperijom, to bila samo po nazivu, ali nikada po svojoj suštini, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja”.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.