MEDIJI MUK LIK – Amerika i Rusija naoružavaju Hrvatsku i Srbiju,da li se nešto sprema na Balkanu ?

MEDIJI MUK LIK – Amerika i Rusija naoružavaju Hrvatsku i Srbiju,da li se nešto sprema na Balkanu ?

Hrvatska je od Pentagona nabavila moćno oružje, 16 samovoznih višecjevnih lansera raketa, koje će potpuno promjeniti vojnu ravnotežu u regionu.

Ministarstvo odbrane je Pentagonu već uputilo zahtjev za doniranje.

Sjedinjene Američke Države bi, saznaje zagrebački dnevnik, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što donaciju odobrio američki Kongres, Hrvatska je lansere dobila besplatno, dok je rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa.

Američki Kongres odobrio je prije nekoliko nedelja isporuku 16 lakih izvidničkih borbenih helikoptera Kiowa Warrior i simulatora Hrvatskoj kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske.

Vrijednost ove donacije veća je od 100 milijuna američkih dolara, a Hrvatska će u razdoblju od tri godine za rezervne dijelove, obuku i streljivo platiti oko 20 milijuna dolara.

Rusija daruje Srbiji

Ono što se sigurno zna to je da će biti potpisan uzgovor za već naručena dva transportna helikoptera Mi-17V-5 sa pratećom opremom i obukom kadra. Srpskom RV i PVO su međutim hitno potrebni lovački avioni jer jer je ta vrsta avijacije u najtežem položaju o kojem smo više puta već pisali.

Nezvanično se saznaje da će sada u Moskvi biti reči upravo o lovcima i to o mogućoj donaciji određenog broja lovačkih aviona MiG-29 direktno iz jedinica ruskog RV. U inventaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) karijera starijih verzija frontovskog lovačkog aviona tipa MiG-29 je po svemu sudeći pri kraju.

Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo koji će do kraja ove godine dobiti 15 aviona Su-30SM koji će zameniti preko 30 aviona MiG-29 (9-13 i 9-51) koje puk trenutno koristi. Avion klase MiG-29 odavno nije prioritet za ruske VKS već su to mnogo sposobniji i za VKS adekvatniji borbeni avioni OKB ‘’Suhoj’’ poput višenamenskih borbenih aviona Su-30 i Su-35 a tu su i taktički bombarderi Su-34.

Koliko smo vidjeli u donacijama niti jedna strana nije dobila naoružanje za odbranu nego napad i agresivnu borbu.

 

Izvor:Revolucija.org


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.