Dodik da podnese ostavku i raspiše izbore na svim nivoima u RS-u

Dodik da podnese ostavku i raspiše izbore na svim nivoima u RS-u

image
Mladen Bosić

BIJELJINA – Lider SDS-a Mladen Bosić tvrdi da je predsjednik RS-a Milorad Dodik pokretanjem priče o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH doveo RS u veoma nezgodan položaj i da sada traži spas i alibi za odustajanje od referenduma kod premijera Srbije Aleksadra Vučića.

– Dodik se sada nalazi u situaciji da zavisi od Vučića i Srbije kao alibija, da na neki način odustane od onoga što je ubjeđivao i uvjeravao narodne poslanike tvrdeći da sigurno neće odustati od referenduma – rekao je Bosić sinoć za BN TV.

Upozorava da je Dodik i sebe, a i RS doveo u situaciju da od dva rješenja, koja sad postoje, nijedno nije dobro.

– Jedno je da se zaista održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koje mi pitamo da li on ima plan šta sutra kako taj plan provesti dalje. I drugo rješenje, je da referenduma uopšte i ne bude. Ako se ne održi to će biti tek blamaža po drugi put na isti način, da se odgodi i u tom slučaju RS i vlasti totalno gube kredibilitet. Mislim da bi to bio trenutak, kada bi Milorad Dodik morao da podnese ostavku i da raspiše izbore na svim nivoima – naveo je Bosić.

Ponovio je svoje ranije uvjerenje da ovog referenduma neće biti.

Odgovarajući na pitanje kako riješiti problem kriminala i korupcije, lider SDS je rekao da pravosuđe u RS nije zainteresovano za borbu protiv kriminala i korupcije.

On je rekao da je Savez za promjene zatražio je od agencija na nivou BiH da provedu istragu protiv krupnog kriminala koji je usko povezan sa vladajućim strukturama u Republici Srpskoj.

– To znači da počnu da se bave pitanjima koja imaju karakter međuentiteskog i međudržavnog kriminala, jer je to u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH i ostalih agencija za provođenje zakona na nivou BiH. Čuo sam da su pokrenuli izvjesne procese. Mislim da je to dijelom i motivisalo ovu čitavu situaciju u vezi sa referendumom oko pravosuđa na nivou BiH, jer bila je slična situacija 2011. godine, kada je SIPA vodila istragu oko milionskog kriminala u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS – tvrdi Bosić.

Podsjeća da je to je završeno odustajanjem od referenduma i vraćanjem tog slučaja na nivo Tužilaštva RS, koje je onda poništilo čitav slučaj i reklo da tu nije bilo kriminala i da je to sve u redu.

– Slučajeve koje neće Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da pokrene, iako su u pitanju milionske malverzacije, hoće Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – navodi Bosić.

Naglašava da je Tužilaštvo BiH sada pokrenulo slučajeve “Boske”, “Bobar banke”, slučaj Fabrike glinice u Zvorniku, kao i “Balkan investment banke“.

– To su slučajevi koji su nanijeli milionsku štetu RS, pare su odnesene iz RS, jasno je da se radi o međudržavnom kriminalu, jer su te pare završile u inostranstvu, na raznim računima i u raznim džepovima – kaže Bosić.

Lider SDS-a je mišljenja da prioritet vlastima na svim nivoima treba da budu pitanja koja znače život za sve građane i RS i BiH.

Kao pozitivan primjer naveo je aktivnosti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vijeća ministara Mirka Šarovića (SDS) koji je riješio problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, a stvoreni su i uslovi za izvoz krompira u te zemlje.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.