Referendum u RS: Hoce li Naser Oric i Atif Dudakovic platiti cjenu

Referendum u RS: Hoce li Naser Oric i Atif Dudakovic platiti cjenu

Milorad Dodik je u Beogradu održao sastanak sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem

Sudeći po izjavama koje su uslijedile nakon spomenutog sastanka, Aleksandar Vučić je ubjedio Milorada Dodika da odustane od referenduma. Također, spomenute izjave Milorada Dodika i Aleksandra Vučića upućuju na jasan zaključak da srpski lideri traže od međunarodne zajednice da im obezbjedi jake izgovore pred srpskim narodom, a koje bi koristili kao pokriće prilikom obznanjivanja da odustaju od referenduma.

Tako je Milorad Dodik u Beogradu prihvatio da postoje Sud i Tužilaštvo BiH ( Dodik je prije nekoliko dana u Skupštini RS-a tvrdio da nema nijedan ustavni osnov da postoje Sud i Tužilaštvo BiH), i to uz četiri uslova. Glavni uslov je onaj koji je će kod srpskog naroda izazvati najviše simpatija, a to je hapšenje i procesuiranje generala Atifa Dudakovića i Nasera Orića.

Mediji u Republici Srpskoj već danas su počeli sa propagandnom pripremom realizacije drugog uslova Kojeg je spomenuo Milorad Dodik, tj. procesuiranje Dudakovića i Orića. Svi mediji u RS-u objavili su intervju sa Larsom Gunarom Vigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH. Naslov intervjua sve govori “Vigemark: Ako se sudi samo Srbima, to mora biti ispravljeno”.

Prije desetak dana zamjenik ambasadorice SAD-a u BiH Nicholas Hill objavio je na blogu Ambasada SAD komentar i svoje viđenje situacije u BiH.U tom komentaru Nicholas Hill se bavio i Tužilaštvom i Sudom BiH, tj. iznio je skandalozan prijedlog kako da veliosrpska politika u Banjoj Luci i Beogradu prihvate Sud i Tužilaštvo BiH. “Da bi trajno učvrstilo reputaciju vjerodostojne institucije, državno tužilaštvo pod vođstvom glavnog tužioca za kojeg se uveliko smatra da je pod ozbiljnim uticajem bošnjačkih političkih snaga, treba revnosno raditi na detaljnom sagledavanju svih dokaza i njihovom predstavljanju sudu. Ako Orić bude proglašen krivim, ništa ne bi više učvrstilo kredibilitet državnih institucija od njegovog slanja u zatvor”, napisao je Hill. Njegova konstatacija da bi proglašenje krivim Nasera Orića i njegovo slanje u zatvor imalo veliki utjecaj na učvršćenje državnih institicija u prijevodu znači, da bi slanje Nasera Orića u zatvor zadovoljilo velikosrpsku politiku Milorada Dodika, a što bi se odrazilo na njegovo odustajanje od vođenja kampanje protiv Suda i Tužilaštva BiH. Ovo što je predložio Nicholas Hill danas traži Milorad Dodik da bi ukinuo referendum.

Bojimo se da je međunarodna zajednica već prihvatila Dodikov uslov da se uhapse i presude general Atif Dudaković i Naser Orić. Naravno, neće se velikosrpska politika zadovoljiti samo sa procesuiranjem Dudakovića i Orića, očito je da će Sud i Tužilaštvo morati promijeniti, odnsono ublažiti odnos prema srpskim zločincima i zločinima. Dodik je postavio opasnu situaciju: Kako bi opstale državne institucije moraće biti onako kako on kaže. Može li se bošnjačka politika oduprijeti ovakvom scenariju? Odgovor na ovo pitanje svi znamo!

freshpress.info/saff.ba/E.B./agencije


– See more at: http://freshpress.info/politika/bih/item/15625-propaganda-o-referendumu-rs-da-li-ce-dudakovic-i-oric-platiti-cijenu#sthash.HATDN4l7.dpuf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.