Vukota Govedarica Nijedan ministar u Vladi RS-a ne donosi samostalno odluke, to radi Milorad Dodik

Nijedan ministar u Vladi RS-a ne donosi samostalno odluke, to radi Milorad Dodik

image Vukota Govedarica

BANJA LUKA – Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da novoizabrana Vlada RS-a neće dočekati kraj mandata, te da nijednu odluku samostalno ne donosi nijedan ministar, već predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Govedarica je uvjeren da je usvajanjem budžeta RS-a „vlada Željke Cvijanović sama sebe osudila na propast“.

– Ta vlada će biti meta predsjednika RS-a koji će je okriviti za loše vođenje RS-a, a s druge strane on je taj koji upravlja Vladom i nijedan od ministara nema nikakvu vrstu autonomije u odlučivanju. I to je jako opasno za RS – tvrdi Govedarica u izjavi za Agenciju Fena.

Upozorava da su obaveze po osnovu otplate zaduženja RS-a prošle godine dostigle rekordne iznose, što je samo kulminacija devetogodišnje loše SNSD-ove vladavine.

– Od kako postoji RS, to je bila godina najvećih obaveza po osnovu otplate tih dugova u jednoj godini – rekao je Govadarica, podsjetivši da je Republika Srpska  lani morao da otplati kreditna zaduženja u iznosu od 564 miliona KM.

– Ako se zna da su izvorni prihodi RS-a iznosili milijardu i 540 milion KM, onda je potpuno jasno da je RS u veoma teškoj situaciji – rekao je Govedarica i dodao da je na tekuću potrošnju otišao također rekordni iznos dosad, od 615 miliona KM.

Stoga ocjenjuje da su građani RS-a prošle godine imali dvije velike nepogode, jednu vremensku, velike poplave, i drugu u koju ih je uvela vlast, a to su ogromna kreditna zaduženja koja nisu bila usmjerena u razvoj RS-a.

– Ta zaduženja Replici Srpskoj ne daju da diše – smatra Govedarica.

I dok se na prvu vremensku nepogodu postavlja pitanje koliko se moglo utjecati da se spriječe velike štete, za drugu je, po njegovoj ocjeni, kriva vlast.

Podsjeća da je 2010. godine, kada je slična vremenska nepogoda zadesila RS, Narodna skupština odobrila kredit od oko 100 miliona KM za nove nasipe, sanciju i prevenciju od popava, ali ti poslovi, kako je naveo, očigledno nisu realizirani.

– Nove poplave, 2014.godine, su stoga građane zadesile nespremne – konstatirao je Govedarica.

On je u izjavi za Agenciju Fena upozorio i da se u ovoj godini nastavlja politika zaduženja aktulene vlasti, iako su rate otplate već uzetih kredita nešto manje nego u 2014.godini.

– Budžetske „rupe“ se „krpe“ iz novih kredita, inostranih i domaćih, emisijama trezorskih zapisa i obveznica – rekao je Govedarica.

Podsjetio je da u 2014. godini Narodna skupština RS-a nije razmatrala informaciju o izvršenju budžeta za proteklu godinu, kao i polugodišnji izvještaj, ali poslanici nisu dobili na uvid ni podatak o stanju na računu posebnih namjena (escrow račun).

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.