BH novinari: Najdublja sućut porodicama ubijenih u Parizu

BH novinari: Najdublja sućut porodicama ubijenih u Parizu

image Foto: EPA

SARAJEVO – Upravni odobor Udruženja BH novinari izrazio je zaprepaštenost i zgroženost nad brutalnim upadom terorista u redakciju satiričnog lista “Charli Hebdo” u Parizu i ubistvo najmanje 12 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti tog lista.

Teroristički atak na redakciju i ubisto novinara predstavljaju surov i nezapamćen primjer obračuna s jednim medijem, u stoljećima dugoj tradiciji objavljivanja informacija i satiričnih medijskih sadržaja.

Taj čin, smatraju u Udruženju, zaslužuje svaku osudu i adekvatnu reakciju novinara i medija širom svijeta, pred koje ubistva u Parizu stavljaju nove, radikalne prijetnje slobodi novinarske profesije i sigurnosti novinara.

BH novinari su pozvali medijsku zajednica Evrope i cijelog svijeta, novinarske i medijske asocijacije, uključujući i Evropsku Federaciju novinara (EFJ) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da najoštrije reagiraju na ubistvo novinara te da pokrenu sve mehanizme zaštite medijskih sloboda.

Upravni odbor BH novinara izrazio je najdublju sućut porodicama ubijenih u Parizu, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Istovremeno, BH novinari pozivaju urednike svih medija u BiH da ne objavljuju uznemirujuće snimke ubistava te da o ovom cijelom događaju izvještavaju etično, obazrivo i s punim saosjećanjem prema žrtvama i njihovim porodicama.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.