Tvrtko je na zapadu bio prihvaćen kao pobjednik kosovske bitke

Dolazi vrijeme kosovske bitke. Vojska sultana Murata I je ugrozila nezavisnost ostataka nekadašnje srpske države. Za odlučan sukob s Osmanlijama knez Lazar Hrebljanović je okupio najbliže rođake i saveznike, što mu nije predstavljalo teškoću. Njegov zet Vuk Branković, gospodar Kosova i Skoplja, i sam je bio ugrožen, a i kralj Tvrko je očekivao Osmanlije, zbog pobjede kod Bileće.
Na Vidovdan 15 juna (po novom kalendaru 28.juna) 1389. došlo je do sukoba u kome se našla smrt dva vladara, knez Lazar i sultan Murat. Sukob je nadaleko odjeknuo i snažno djelovao na savremenike. Ipak o samom boju do nas je doprlo malo savremenih vijesti, pretpostaviti je zato što se u opštoj pometnji i nesigurnom vremenu malo pisalo.
Na strani branilaca na Kosovu bili su i BOSANSKI odredi, vjerovatno pod zapovjedništvom vojvode Vlatka Vukovića. Sam Trvtko zauzet osvajanjima dalmatinskih gradova nije učestvaovao u bici na Kosovu, ali je tamo posalo vojvodu Vlatka. Među žrtvama u ovoj velikoj bici bilo je i bosanske vlastele, ali, kako kazuje sam Tvrko, bosanska vojska se vratila sa neznatnim gubicima. Još početkom 15.vijeka bilo je pokušaja da se iz turskog ropstva otkupe i oslobode pojedini Bošnjaci zarobljeni na Kosovu. Opšti udio bosanske vojske ostaje nepoznat kao, uostalom, i skoro svi najbitniji momenti ove velike bitke.
O ishodu bitke izgleda i sami savremenici nisu imali jasne predstave. Veliki značaj se pripisivao pogibiji vladara i zbog toga je Muratova smrt bacila na Osmanlije sjenku poraza. Kralj Tvrtko je bio potpuno ubjeđen da je njegova vojska i vojska srpskih oblasnih gospodara izvojevala POBJEDU. U tom smislu je Tvrtko SLAO PISMA hriščanskim državama javljajući radosnu vijest o SVOME velikom trijumfu. Sačuvano je ostalo pismo Firence od 20.oktobra 1389.g. koje se u biti nije razlikovalo od kraljeva pisma Trogiranima, u kojima se hvale i slave – kraljevstvo Bosne kojem je palo u dio da «bije tako slavnu bitku i zadobije toliku POBJEDU», junaci koji su ubili Murata i kralj koga je posvetila «tako SLAVNA POBJEDA kojoj se uspomena nikad neće izbrisati». Međutim, i prije Tvrtkovog pisma, na Zapadu je vladalo uvjerenje da su Osmanlije izgubile bitku. Opština u Firenci je čestitala kralju Tvrtku pobjedu o kojoj su «odavno stizali glasovi i pisma mnogih ljudi». Drugi, prevashodno osmanski izbori, kazuju sasvim suprotno, to jeste govore o osmanlijskoj pobjedi.
Tvrtkova pisma nam više i izrazitije nego o samom kosovskom boju svjedoče o shvatanju o obnovljenom srpskom kraljevstvu, čija je kruna prešla na bosanskog vladara. Ali, upravo tih dana je Tvrkovo srpsko kraljevstvo, i inače više plod pretenzija i političke teorije nego realna tekovina, konačno SRUŠENO. Lazarevi nasljednici su postali vazali Muratovog sina Bajazita I, a Vuk Branković je, opirući se, doduše, još uvjek Osmanlijama, stupio u veze sa Sigismundom Luksemburškim, Tvrkovim ljutim protivnikom.
Iza fiktivnog kraljevog trijumfa na Kosovu stajao je, u stvari, sumorni završetak njegove politike prema srpskim zemljama i njegove uloge nasljednika Nemanjića.
Ovi prvi sudari s Osmanlijama označiće beskrajnu seriju ratova s njima, koji će do definitivnog pada znamenitog grada Jajca 1528.g. trajati skoro čitavo stoljeće i po.
U tom kritičnom historijskom dobu ovog dijela Evrope, na mjesto velikih državnih cjelina, kao što je bilo staro Bizantijsko carstvo ili država cara Dušana, javlja se čitav niz država, u kojima vladaju grčki, slavenski, arbanaški i franački kneževi. Bilo ih je 1389.g. južno od Dunava 24, ne ubrajajući posjede ugarske, mletačke i đenovske.

gornji tekst izdvojen iz knjiga:
BiH od najstarijih vremena do kraja II sv.rata, strane 66/67
i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je …

Sima Ćirković: Istorija srednjovekovne bosasnke države, strane 159-160
i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je …

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.