1415. ugarska vojska poražena u Bosni uz pomoć Osmanlija

Herceg Hrvoje je jedinog saveznika našao u skopskom namjesniku Ishak-begu, koji na njegov poziv dolazi u Bosnu 1414.g.Nema sumnje da upravo herceg Hrvoju pripada sumljiva SLAVA da je PRVI Osmanlije uvukao u bosanske unutrašnje neprilike i da je bosansku državu doveo u položaj sultanovog tributara. Turci te godine pustoše zemlju sve do Zagreba i u avgustu se vraćaju sa plijenom. Njihov pritisak nije jenjavao ni te, a ni 1415.g. Ugarska je morala, da bi održala svoj uticaj u Bosni i spriječila pustošenja Hrvatske i Dalmacije, poslati svoju vojsku preko Save.
Ugarska prijetnja posljednji put je ujedinila cijelu Bosnu u jednodušnom otporu kralju Sigismundu i njegovim križarima. Čak su se veliki vojvoda bosanski Sandalj Hranić i herceg Hrvoje međusobno izmirili. SLOŽNIM OTPOROM cijele Bosne, koji je predvodio herceg Hrvoje, te uz odlučujuću pomoć Osmanlija, ugarska vojska je u julu 1415.g. poražena kod Doboja. Ugri su pretrpjeli veliki poraz. Sigismund više nije prešao Savu i najviše što je kasnije postizao bilo je priznavanje vazalske vjernosti, od bosanskog kralja, najčešće uporedo sa istom obavezom prema Porti. S druge strane, savez sa Osmanlijama je označio put postepenom , ali trajnom osmanskom prodoru u Bosnu. Od tada se Osmanlije javljaju kao stalni činilac u međuvelikaškim razračunima i previranjima u Bosni te njihovim ratovima sa susjednim državama.
Smrću hercega Hrvoja 1416.g. slabi uticaj Hrvatinića u Bosni, a jačaju moć i vlast velikog vojvode Sandalja Hranića i kneza Pavlaj Radinovića te njihovih rodova.

Gornji tekst izdvojen iz knjiga :
Mustafe Imamovića: Historija Bošnjaka, strana 74
Bosna od najstarijih vremena do kraja II s.r. ,strana 76/77


http://www.bosnaonline.org/forum.php/viewtopic.php?f=18&t=938

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.