1302 1322 rat Bosne i Bošnjaka protiv Hrvata i Šubića

U svojoj povelji iz 1299. Pavao se naziva «ban Hrvatske i Dalmacije i gospodar (dominus) Bosne». Nedostajala je ipak titula bosanskog bana. Smatrajući se dovoljno moćnim, a uz naklonost pretendenta na ugarsko-hrvatsko prijestolje, Pavao I Šubić postavio je 1302.g. svog brata Mladena za bosanskog bana, sa titulom Mladen I Šubić. Tadašnji bosanski ban Stepan I Kotromanić pružio je Šubićima ODLUČAN OTPOR i u cijeloj Bosni su vođene ŽESTOKE BORBE. Ban Stepan je bio potisnut sve do istočne granice Bosne, gdje su se u junu 1302. susrele na Drini dvije vojske. Iako je Mladen Šubić u drmatičnom sukobu savladao bosansku vojsku, njegov položaj u Bosni nije bio nimalo siguran niti stabilan. Rat je imao i VJERSKU DIMENZIJU borbe protiv bosanskih HERETIKA, tj. pripadnika Crkve bosanske. Čitavo navodno banovanje Mladena Šubića proteklo je u NEPRESTANOM RATOVANJU sa BOŠNJACIMA i njihovim banom Stepanom I Kotromanićem. U jednom od učestalih bojeva Mladen šubić je 1304. konačno i sam izgubio život.
Za njegovog nasljednika Pavao Šubić je postavio svog sina Mladena, koji se titulirao kao Mladen II «gospodar čitave Bosne». To gospodstvo se zasnivalo na sistemu vazalnih odnosa koje je Mladen Šubić uspostavio sa dobrim dijelom bosanske vlastele, posebno onom iz Donjih Krajeva, koja mu je geografski bila najbliža. Sličnu vezu i kompromis najvjerovatnije je uspostavio i sa Stepanom I Kotromanićem. U toku unutrašnjih nereda do kojih je došlo nakon smrti Stepana II, Mladen Šubić je ponovo ORUŽJEM KRENUO NA BOSNUi uzeo pod svoj patronat Stepanovog sina, budužeg bana Stepana II Kotromanića. Na stabiliziranje odnosa između Šubića i Kotromanića vjerovatno je uticala i činjenica da su se u međuvremenu i rodbinski povezali ( brat Stepana II, Vladislav oženio Jelenu Šubić, majku budućeg kralja Tvrtka I). Poslije okončanja borbi za ugarsko-hrvatsko prijestolje, novi kralj Anžujac, Karlo I Robert, postepeno ruši i obuzdava moć jednog po jednog osamostaljenog ugarskog i hrvatskog velikaša. Ban Stepan II Kotromanić je u tome odmah vidio za sebe priliku i mogućnost da izađe iz sjene Šubića. On se radi toga sasvim logično vezao za snažnog i odlučnog Anžujca.
U borbi protiv Mladena Šubića, ban Stepan II uspio je privući na svoju stranu i neke njegove dotadašnje vazale u Donjim Krajevima, na prvom mjestu uticajne knezove Stipaniće Hrvatiniće, koji su držali tvrdi grad Ključ. Bitkom u Poljicama (kod Splita), kralj Karlo Robert nanio je odlučujući poraz Šubićima i tako srušio njihovu dotadašnju moć. Time je ujedno OKONČANA i njihova vlast u Bosni.

Slika

http://www.bosnaonline.org/forum.php/viewtopic.php?f=18&t=918

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.