Bitka kod Bileće, Bošnjani potukli Osmanlije

Usljed borbi između zetskog oblasnog gospodara i bosanskog vladara, nepoznatih čak i u najopštijim crtama, stradali su trgovci u tim krajevima i bio ugrožen normalan trgovački promet. To je konstatovala mletačka vlada i prihvatila se zato da na Tvrtkov poziv, u jesen 1985., posreduje za mir. Posrednička uloga Venecije nijemogla tom prilikom doći do izražaja, jer je Balša II Balšić poginuo u borbi s Turcima već u novembru 1385. Balšin nasljednik Đurađ Stracimirović produžio je u odnosu na bosanskog kralja istu neprijateljsku politiku.
U tim godinama se već sve više javljaju Turci kao važan vojni i politički faktor. Sa svoje, još ne sasvim jasno omeđene teritorije u Trakiji sa centrom u Jedrenu, Osmanlije su preko zemalja svojih vazala u Makedoniji preduzimali pustošeće pohode na razne strane, prije svega prema jadranskoj obali i putevima koji su vodili na sjever. Tvrtkova država je bila još daleko od turskog domašaja, štitio je pojas zemalja srpskih oblasnih gospodara – kneza Lazara i Vuka Brankovića, kao i zemlje Balšića, najviše ugroženih u to vrijeme i u najvećoj mjeri upućenih da se sporazumijevaju s Turcima.
Ubrzo se pokazalo da udaljenost Osmanlija nije obezbjeđivala Bosnu od njihovih pustošenja, pa su njihovi pljaškaški odredi dospjeli na bosansko zemljište prije nego što bi inače došli na red, a zbog neprijateljstava između kralja Tvrtka i Đurđa Balšića. O ovoj provali koja je u oktobru 1386. izazvala strah u Dubrovniku se ne zna puno; vjerovatno je i ona, kao i provala 1388. uslijedila na INCIJATIVU Đurđa Stracimirovića Balšića.
Još prije nego što su uhvatili korijen na evropskom tlu, Osmanlije su sebi krčile puteve stupajući u savez s nekom od zavađenih ili zaraćenih strana. Tako su postupali i mnogo kasnije, čak i na nekoliko decenija prije nego što su postali gospodari Balkanskog poluostrva. Pored ratovanja za sebe, ratovali su i za drugoga i pojačavali na taj način razdor, politički haos i slabljenje balkanskih država. Feudalni gospodari i vladari, sa svoje strane, nisu propuštali priliku da se posluže snagom turskih ratnika koji su svuda ulivali strah i trepet, da nanesu štetu i poraz svojim protivnicima. Jedan od najranijih poznatih primjera ovakvih uvlačenja Osmanlija u unutrašnje balkanske borbe je i PROVALA na bosansko zemljište, završena njihovim PORAZOM 1388.
Već početkom avgusta 1388. osjećala se opasnost od Osmanlija. Dubrovčani su uputili poslanika Đurđu Stracimiroviću «zbog Turaka» i istovremeno davali dozvole Tvrkovim ljudima iz susjedstva da se sklanjaju u Dubrovnik ili Ston. Već 20. avgusta negdje u blizini bio je turski zapovjednik Šahin, pa je i njemu upućen poslanik.
Bošnjaci kojima je turski udarac bio namijenjen nisu zadržali tursku vojsku sve do Bileće. Tek tu je došlo do sudara između vojske Vlatka Vukovića, po jednoj mnogo kasnijoj vijesti, 27.avgusta 1388.godine. Izgleda da se bitka u kojoj su Osmanlije bile poražene odigrala koji dan ranije, jer je u Dubrovniku 26.avgusta odlučeno da se kralju Žigmundu piše «novost» o Turcima i riješeno da se oslobode uhvaćeni «Albanci» (Zećani i Arbanasi), koji su se nalazili, svakako, uz tursku vojsku. Poslije toga se Turci više ne spominju skoro punih godinu dana.

SlikaSlika

http://www.bosnaonline.org/forum.php/viewtopic.php?f=18&t=922

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.