Februar 2018 natalitet u federaciji BiH po kantonima

Februar 2018 natalitet u federaciji BiH po kantonima

Živorođenje je potpuno izbacivanje ili vađenje iz tijela majke ploda začeća bez obzira na trajanje trudnoće koji, nakon takvog odvajanja, diše ili pokazuje bilo koji drugi znak života kao lupanje srca, pulsiranje pupčane vrpce ili jasne pokrete voljnih mišića, a bez obzira na to da li je pupčana vrpca prerezana i da li je posteljica odvojena. Ako plod takvog rođenja umre, prvo se registruje kao živorođeno, a onda kao umrla osoba.

Mrtvorođenim djetetom smatra se dijete rođeno, odnosno izvađeno iz tijela majke bez ikakvih znakova života, tj. ako nije disalo niti pokazivalo neki drugi znak života, nošeno je duže od 22 sedmice trudnoće i ima 500 grama ili više porođajne težine. Prirodni prirast, odnosno prirodni pad stanovništva razlika je između broja živorođene djece i broja umrlih osoba.

Smrt je stalni prestanak svih znakova života u bilo koje vrijeme nakon što se desilo rođenje (prestanak vitalnih funkcija bez mogućnosti oživljavanja). Ova definicija isključuje mrtvorođenja koja se posebno definiraju.

Umrlom dojenčadi smatraju se djeca koja su umrla prije navršene prve godine života.

Brak je čin, ceremonija ili proces kojim se stvara zakonska veza muža i žene. Zakonitost unije uspostavlja se građanskim, vjerskim ili drugim sredstvima zavisno od toga kako ih definira zakon svake zemlje.

Razvod braka je krajnji zakonski raspad braka tj. ono odvajanje muža i žene koje stranama daje pravo da ponovo stupe u brak po građanskim, vjerskim i/ili drugim odredbama, sukladno sa zakonima svake zemlje.

Vitalni indeks pretstavlja odnos broja živorođenih i umrlih lica.

Podaci o živorođenim i mrtvorođenim osobama svrstavaju se prema uobičajenom mjestu stanovanja majke, o umrlim prema uobičajenom mjestu stanovanja umrle osobe, za sklopljene brakove prema uobičajenom mjestu stanovanja mladoženje, a razvedeni brakovi se svrstavaju prema zadnjem uobičajenom mjestu stanovanja bračnog para.
Izvor: fzs.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.