Zvanična politika u entitetu RS je da ne dozvoli Bošnjacima u RS pravo na jezik

Zvanična politika u entitetu RS je da ne dozvoli Bošnjacima u RS pravo na jezik

Nalog zvanične politike u entitetu RS je da ne dozvoli Bošnjacima u RS pravo na jezik. Uvađavajući ranije mišljenje koje smo iskusili, i informacije koje smo iznosili, da je i Ustavni sud RS produžena ruka politike, ništa pozitivno ne očekujemo kazao je za Vijesti.ba Mujo Hadžiomerović govoreći o očekivanjima u vezi odluke Ustavnog suda RS o upotrebi bosanskog jezika.

“Naravno, koristit ćemo sva pravna sredstva te ići dalje prema Ustavnom sud Bosne i Hercegovine. Žalosna je poliitika koja sebi dozvoljava da u ime nas Bošnjaka govori šta je naš vitalni interes a šta nije. Dakle u ustavnoj normi stoji šta je jezik a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je već jednom rekao da niko nikome ne može nametati to kako će se njegov jezik zvati. To je diskriminacija prema najosjetljivijoj populaciji u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, dakle djeci”., naveo je Hadžiomerović.

– Mislim da je ovo preteča svemu onome što očekuju i to ne kriju, odnosno tome, kada se bude trađilo od međunarodne zajednice da se kaže koji je to službeni jezik u Bosni i Hercegovini , oni se pribojavaju da to ne bude bosanski, s obzirom na Bosnu i Hercegovinu i sve čine da navodno ne bi došli u situaciju pa da moraju braniti svoj jezik na taj način, dodao je.

Smatra da je to loša politika i procjena jer djeca žive sa ovom tegobom koju zvanična politika u RS nameće djeci Bošnjaka.

Podsjećamo, Onovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim

Hadžiomerović kaže da je relevantije i jače što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine to isto rekao.

“Nedopustivo je da Ustavni sud entiteta RS može da derogira ovakvo obrazloženje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali taj sud je kao i ministarstvo obrazovanja produžena ruka aktuelne vlasti”, rekao je.

Dodao da i to ima svoj kraj, i da to ne može iči do u nedogled i da će se morati prestati sa negiranjem odluka Ustavnog suda BiH.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.