Kosovsko rijesenje novi paket Američki prijedlog za Kosovo neće biti nova Republika Srpska

Kosovsko rijesenje novi paket Američki prijedlog za Kosovo neće biti nova Republika Srpska

Prema pisanju “Večernjih novosti” SAD su pripremile specijalni “kosovski paket”, koji će u narednim sedmicama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

List, pozivajući se na izvore, navodi da Washington predlaže šira izvršna ovlaštenja za zajednicu srpskih opština, a ako bi pristala, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU.

Ovaj dokument Washingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosova i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni “kosovski tekst” administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosutra, kada u Beograd dolazi novi pomoćnih američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Wess Mitchell, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Između ostalog jedna od njih predviđa da zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlaštenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture. Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana sa potredsjednikom vlade Kosova, koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Jelena Milić direktorica Centra za evroatlanske integracije iz Beograda u razgovoru za Vijesti.ba ističe da je Kosovo već dosta izgubilo samom činjenicom da postoje garantovana mjesta u parlamentu.

“Po meni jedina dilema je da li će iz Zajednice srpskih općina izrasti vremenom nešto što bi bila nova Republika Srpska. Ja mislim da neće i da ne treba prijedlog koji će ići u prilog tome da se Vučiću sačuva obraz, sa još nekim nadležnostima Zajednici srpskih općina, da se preuveličava”, kazala je Milić.

Milić podsjeća da je Vučić je nedavno bio u Berlinu i ako je suditi po njegovom vrlo iskrenom intervju, on je tamo dobio vrlo jasne poruke i rekla bih da budući prijedlog koji on treba da iznese ne bi trebao da mnogo iskače iz onoga što je do sada utvđeno i kroz Briselski sporazum.

“Čini mi se da je i američka administracija u tome smislu drži kontinuitet sa prethodnom administracijom i da najave pojedinih zvaničnika iz Srbije da će ova administracija praviti veliki zaokret u politici prema Balkanu su se pokazale netačnim, kao što se pokazalo netačnim to da će Trump odjednom odustati od Ukrajne, a vidimo da se politika prema Rusiji zaoštrava”, rekla je Milić.

Iako je u dijelu srbijanske javnosti tzv. specijalni “kosovski paket”, dočekan uz komentare da se radi o ucjenama i pritiscima na Srbiju, Milić navodi da nije sasvim sigurno to da je plan odmah dočekan na nož od strane glavnih medija koji nagovještavaju neke Vučićeve poteze.

Međutim, dodaje Milić, pitanje je kako će javnost u Srbiji da protumači tu podršku Sjedinjenih Američkih Država, da li se to u Srbiji želi ii ne želi, ali vjeruje da se to prije svega odnosi na podršku međunarodnih finansijskih institucija koje Srbiji trebaju. Ističe da je Srbija dovela u pitanje svoje partnerstvo sa EU zbog politike koketerinja sa svima.

“Ako pogledate sve nastupe predsjednika i nekadašnjeg premijera, on se stalno hvali novim stranim investicijama, a većina njih dolazi iz Evrope i Truske koja je uostalom članica NATO-a. Prema tome radi se o ekonomskoj podršci Srbiji koja očito mnogo znači”, kazala Milić.

Ona je navela da ipak zabrinjava na koji su način strukture bliske vlastima osvrću na vrlo racionale ocjene generala Scapparottija vezano za širenje ruskog utjecaja jer neki članovi vlade govore o “direktinim prijetnjama NATO-a”, a istovremeno ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kaže da je vrlo dobro što u Srbiju dolazi Wess Mitchell pomoćnik američkohj državnog sekretara za Evropu  i Evroaziju.

“Upravo je Wess Mitchell glavni zagovornik jače transatlanske saradnje Srbije, a ne može se taj visoki zvaničnik sa otvorenim pronatovskim stanovima, dočekivati sa ovakvim stavovima. Američka administracija je toga svjesna i neka se ova vlast konačno jednom odluči pa da padnu maske, i da se vidi da li Srbiji treba Svjetska banka, MMF, kao pouzdan ili neupozdan partner EU”, kazala je Milić.

Dodala je da se u tome kontekstu trebaju posmatrati prijedlozi vezani za budućnost Kosova.

 

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.