Fra Nujić: Insistiranje na trećem entitetu je klica zla kojom truju mlade

Fra Nujić: Insistiranje na trećem entitetu je klica zla kojom truju mlade

Najbolji odgovor na još prije godinu dana iznesenu tvrdnju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o radikalizaciji islama u BIH, stigao je ovih dana od vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. On je, naime, pred austrijskim kardinal Schönborn javno zahvalio reisu-l-ulemi Islamske zajednice Huseinu ef. Kavazoviću što čuva ugled i vjerodostojnost islama u Bosni i Hercegovini.

– Jasno da na poseban način želimo u Europi dati jasnoću: islam u Bosni i Hercegovini, koji je institucionalan, nije isti s onim radikalnim koji se pojavljuje. I zato sam zahvalan Reisu-l-ulemi koji je javno rekao da se distancira od tih radikala, rekao je kardinal Puljić.

Da je ovo odgovor na tvdnju Grabar-Kitarović kako se “islam u BiH se mijenja i postaje radikalniji“, večeras je primjetio ugledni bh. novinar i urednik Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku, te je o tome upitao i svog gosta fra Ivana Nujića.

– “Nekada su te senzacionlističke vijesti potrebne tim dnevnim politikama. Nama je potreban mir, suradnja, duh otvorenosti s povjerenjem, simpatijama, bez straha. Strah je grozna energija, on se hrani predrasudama, a predrasude se hrane nepoznavanjem i rezultiraju mržnjom. Mi prije svega jedni druge ne poznajemo, a mi smo jedni drugima zapravo bezopasni“, rekao je Nujić i nastavio:

– I taj govor o trećem entitetu je dežurna opasnost koja nekome treba da se oni koji nisu za treći entitet homogenizirali.

Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, smatra da insistiranje na stvaranju trećeg entiteta u BiH predstavalja nepravedno političko rješenje.

– To je klica zla i nije u redi da mlade ljude trujemo takvim ideologijama i političkim podjelama. Cijeli svijet je umrežen, a mi treba da se dijelimo na nekakve entitetiće, poručio je fra Nujić.

“Ne želim da se bavim politikom, ali se ponekad moram osvrnuti na nju jer se ona bavi mnom. Postao sam izbjeglica 1992. godine. Moje selo je uništeno, zahvaljujući ‘demokratiji’ koja je došla u BiH. Želim da se to nikome nikada ne dogodi. Ja prenosim poruke praštanja i razumijevanja. Uvijek će se naći neki Pontije Pilat kojem ovo što govorim para uši”, istakao je fra Nujić, osvrćući se na sopstvenu tvrdnju da onaj ko u BiH traži treći entitet, zapravo priziva rat, prenose Vijesti.ba.

Govoreći o aktuelnom pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, fra Nujić je potcrtao da svaki čovjek u BiH mora biti ravnopravan na cijeloj teritoriji ove države.

“Papa Franjo nam je rekao da moramo graditi mir svi zajedno, svi sa svima, jer ako budemo gradili izolirane ‘mirove’, imaćemo poslije rat. To je imperativ. Svi u BiH moraju biti ravnopravni svugdje. Ako moja domovina BiH želi funkcionisati, ona mora biti država u kojoj će svi biti ravnopravni. Dakle, da svako može biti predsjednik republike, jer ako se čovjek ne može kandidovati u svojoj državi, gdje može?!”, pita fra Nujić i dodaje: “Kakva je to skupina u kojoj su svi jednaki, a neki ‘jednakiji’? Životinjska stvar!”.

Kaže da bh. političarima ne bi poručio ništa, jer “nisu željni mojih poruka”.

“Poznajem mnogo ljudi koji su ušli u politiku da bi osigurali bolji život ne samo sebi, nego i svim drugim ljudima. Međutim, volja za moći je opasna stvar i zna biti pogubna. Rješenje je gradnja povjerenja, simpatije, društva solidarnosti svih sa svima, bez obzira na to što je iza nas i sa pogledom u budućnost. Ako jednima u BiH nije dobro, ne može biti dobro ni drugima”, potcrtao je, između ostalog, fra Nujić.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.