HDZ zeli podjelu države BiH kroz dvije izborne jedinice

HDZ zeli podjelu države BiH kroz dvije izborne jedinice
Na nedavnoj tribini pod nazivom “Izmjene izbornog zakona i posljedice po BiH” koja je održana održana je u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Gradskog odbora (GO) Mladeži HDZ-a BiH Mostar, zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto poručila je da se kao rješenje u pogledu izbora članova Predsjedništva nameće rješenje o formiranju dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

Na takvu vrstu rješenja reagovali su iz Socijaldemokratske partije Nezavisnog bloka i Saveza za bolju budućnost.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić da u SDP-u  odavno govor šta je stvari cilj HDZ-ove politike.

“Dobro je da su se konačno počeli razoktrivati i javno priznavati da imaju namjeru sa takvim prijedlogom podijeliti BiH. Takvi prijedlozi nikada neće biti usvojeni, jer je borbi protiv takvih ideja i u borbi za Bosnu i Hercegovinu na desetine hiljada ljudi dalo svoje živote. HDZ morao biti svjestan svog legitimiteta i oni trenutno raspolažu sa samo pet posto glasova, te da će od idućih izbora biti drugačije”, poručio je Mašić u izjavi za Vijesti.ba

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić smatra da rješenje za Izborni zakon nije u novoj podjeli BiH, već u izboru kroz Parlament.

“Rješenje nije sigurno u dodatnoj podjeli u BiH, kroz nove izborne jedinice, na način kako to razumijem iz aktuelnih izjava. Mi u Nezavisnom bloku smatramo, dodaje Šepić, da ako se želi riješiti ovo pitanje, u ovom kratkom vremenu onda je jedino rješenje izbor u Parlamentu BiH, gdje će biti osiguran i taj princip legitimnih predstavnika naroda i građana. Sve drugo su priče bez želje da se postigne dogovor i riješi problem”, rekao je Šepić za Vijesti.ba

Adis Arapović iz Saveza za bolju budućnost ističe da bi dvije izborne jednice u FBiH značile bi zvaničnu podjelu države.

– Mislim da bi podjela Federacije BiH u dvije izborne jedinice nosila ogromni rizik formalizacije etničke, a time i zvanične teritorijalne podjele, što je drugo ime za treći entitet, kazao je za Vijesti.ba politolog i član SBB-a Adis Arapović kometirajući navode zamjenice predsjednika HDZ-a Borjane Krišto o rješenju koje bi podrazumijevalo formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

“Tako izabran član Predsjedništva, s nove ograničene mikroteritorije legitimitet duguje samo toj teritoriji, pa bi Predsjedništvo postalo forum predstavnika teritorija, a ne najviši izvršni organ predstavljanja građana. Naravno, postojeći Usav i entitetske izborne jedinice ne dozvoljavaju princip univerzalnosti, ali umjesto u teritorijalizaciju legitimiteta, shodno evropskim vrijednostima, treba ići ka individualizaciji, tražeći mehanizam zaštite od majorizacije, maniplacije, ali I od monopolizacije bilo koje izborne pozicije”, naveo je Arapović.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.