Priridni prirastaj mart 2017 federacija BiH

Priridni prirastaj mart 2017 federacija BiH

FEDERACIJA BIH

1.007 1.005 2

Osim odlaska, u FBiH je problem i natalitet

 

Stručnjaci predlažu da se sistemskim mjerama stimuliše rađanje više djece, podiže životni standard, te poboljša zdravstvena zaštita, naročito žena

Direktor Federalnog zavoda za statistiku dr. Emir Kremić je, nakon uvodnog izlaganja na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o problemu odlaska stanovništva iz FBiH, održanoj prošle srijede, predložio nekoliko zaključaka koji bi išli u smjeru poboljšanja opšte demografske situacije u ovom entitetu.

Kazao je da je neophodno poduzeti brojne mjere, ali među njima su najznačajnije hitno naći adekvatne mjere demografske politike i podići ih na državni nivo, poduzeti mjere za povećanje prirodnog priraštaja, donijeti adekvatne podsticajne mjere za podizanje stope nataliteta, stimulisati sistemskim mjerama rađanje više djece, ali i podići životni standard na nivo dostojan čovjeka, čime se stvara baza za bolje uslove življenja.

Dr. Kremić je predložio da bi trebalo sistemskim i drugim mjerama stvoriti materijalne, kulturne i druge uslove za zaključenje brakova i život porodice kao osnovne društvene ćelije, ali i podići na viši nivo preventivno-zdravstvene mjere zaštite stanovništva, a naročito žena.

Zaključci sa pomenute tematske sjednice još nisu predloženi, jer radna grupa treba skupiti sve izneseno u diskusijama, te konačan prijedlog dostaviti na usvajanje Predstavničkom domu na narednoj sjednici.

Diskutujući o problemu odlaska stanovništva, i uvodničari, ali i poslanici često su ukazivali i na problem pada nataliteta. Stope prirodnog priraštaja u FBiH od 1996. do 2015. godine su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku izračunatim na osnovu procjena broja stanovnika koje nisu rađene na bazi podataka popisa iz 2013, u padu.

Opširnije u današnjem printanom izdanju Oslobođenja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.