Najbolje i najjace banke u BiH rejting

Najbolje i najjace banke u BiH rejting

banka.hr/Hina Objavljeno 12.31, 10.02.2015.

UniCredit banka najjača u BiH, slijede Raiffeisen i Hypo

Prema podacima koje je objavilo Oslobođenje, dvije podružnice UniCredita, čija su sjedišta u Mostaru odnosno Banjoj Luci, zajedno imaju tržišni udjel od 21,3 posto u cijeloj Bosni i Hercegovini

UniCredit banka pojedinačno je najjača u Bosni i Hercegovini i kontrolira petinu bankarskog tržišta u toj zemlji, podatak je kojega je u utorak objavilo sarajevsko “Oslobođenje” pozivajući se na konsolidirana izvješća agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Prema dostupnim podacima, dvije podružnice UniCredit banke, čija su sjedišta u Mostaru odnosno Banjoj Luci, zajedno imaju tržišni udjel od 21,3 posto u cijeloj BiH. Pritom na mostarsku podružnicu talijanske bankarske grupacije otpada čak 17,05 posto udjela, a ona ujedno raspolaže aktivom od 3,8 milijardi konvertibilnih maraka (1,94 milijardi eura).

Na drugoj poziciji u BiH je Raiffeisen bank Sarajevo, koja raspolaže aktivom vrijednom 3,7 milijardi KM (1,89 milijardi eura), što predstavlja udjel na bankarskom tržištu od 16,3 posto.
Na trećem je mjestu Hypo Alpe Adria grupa, koja kao i UniCredit ima posebne podružnice registrirane u dva entiteta.

Na Hypo grupu otpada tržišni udjel u BiH od 9,5 posto,
a slijedi je NLB grupa, s 9,4 posto
te ruska Sberbanka, koja je preuzevši poslovanje austrijske Volksbank ujedno dobila i 7,6 posto bosanskohercegovačkog bankarskog tržišta.

Udjel od 7 posto ima banjolučka Nova banka,
dok Intesa San Paolo u BiH kontrolira 6,2 posto tržišta.

Sve ostale banke imaju manje od pet posto udjela.

Prema dostupnim podacima, ukupna dobit poslovnih banaka u Federaciji BiH tijekom devet mjeseci 2014. godine bila je 124 milijuna KM, odnosno 63,4 milijuna eura, pri čemu je pozitivno poslovalo 15 banaka, dok su dvije zabilježile gubitke.

U Republici Srpskoj banke su ostvarile znatno manju dobit zaradivši tek 26,8 milijuna KM ili 13,7 milijuna eura. Tamo je pozitivno poslovalo devet banaka, a jedna s gubitkom.

Cjeloviti podaci za 2014. godinu još nisu objavljeni pa nije moguća precizna usporedba s rezultatima poslovanja u 2013. godini, no već sada je izvjesno je kako će dobit banaka biti veća.

http://www.banka.hr/regija/unicredit-ba … sen-i-hypo

Rangiranje banaka u BiH prema iznosu aktive

U bankarskom sistemu BiH na kraju trećeg kvartala 2014. dominiraju dvije najveće banke, s aktivom od gotovo četiri milijarde maraka i sa učešćem od 33,4 posto u ukupnoj aktivi na bh. tržištu

Sa ukupnom aktivom od 4,87 milijardi KM na kraju trećeg kvartala 2014. godine, UniCredit grupa je lider na bankarskom tržištu Bosne i Hercegovine.
Ova bankarska grupacija, koju u BiH čine UniCredit banka Mostar i istoimena banka iz Banja Luke, u ukupnoj aktivi bh. bankarskog sektora ima 21,33 posto tržišnog udjela, dok je u istom periodu lani taj udjel iznosio 20,46 posto, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba na osnovu prikupljenih podataka o poslovanju bh. banaka sa stanjem na dan 30.09. 2014. godine.
UniCredit banka d.d. Mostar je pojedinačno, lider na bankarskom tržištu BiH, sa ukupnom aktivom od 3,89 milijarde KM na kraju trećeg tromjesečja 2014. godine. Aktiva ove banke je u odnosu na kraj septembra 2013. godine porasla za 8,75 posto tako da ova banka u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u BiH ima najveći tržišni udjel od 17,05 posto, dok je u istom periodu lani taj udjel iznosio 16,21 posto.
Druga članica UniCredit banke, sa sjedištem u Banja Luci, pozicionirana je tek na 9. mjesto sa aktivom od oko 978,2 miliona KM i tržnim udjelom u BiH od 4,28 posto.
Na drugom mjestu banaka u BiH rangiranih prema iznosu ukupne aktive nalazi se Raiffeisen Bank, s aktivom od 3,73 milijardi KM, što je na godišnjem nivou pad od 0,95 posto. U ukupnoj aktivi bankarskog sektora u BiH, Raiffesien banka ima tržišno učešće od 16,34 posto, dok je u istom periodu lani taj udio iznosio 17,05 posto.
Nova banka a.d. Banja Luka je u prva tri ovogodišnja kvartala, na godišnjem nivou, imala rast aktive od 9,8 posto tako da je ukupna aktiva ove banke premašila iznos od 1,6 milijardi KM što je svrstava na treću poziciju, uz ostvareni udjel na tržištu BiH od 7 posto.
Slijedi Intesa Sanpaolo banka sa aktivom od 1,4 milijardi KM i rastom od 5,13 posto na godišnjem nivou, te 6,21 posto udjela na tržištu u BiH.

http://www.profitiraj.ba/2015010921917/ … aktive.php
Image
Image
*Agencija za bankarstvo Republike Srpske je 23.12.2014. oduzela dozvolu za rad Bobar banci a.d. Bijeljina
**Balkan Investment Bank a.d. Banja Luka (BIB), koja je bila u vlasništvu litvanske UKIO group, nakon dokapitalizacije prešla je u vlasništvo Republike Srpske, i u decembru 2013. promijenila je naziv u Banku Srpske

2014kraj.png

http://www.fba.ba/index.php?page=37
na osnovu izvještaja

na kraju 2015.g.

2015kraj.png

broj zaposlenih

2015kraj zaposleni.png

http://www.fba.ba/index.php?page=37
na osnovu izvještaja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.