U novijoj crnogorskoj historiji 2015. godina najznačajnija

U novijoj crnogorskoj historiji 2015. godina najznačajnija

Godina na izmaku je, mjereno političkim i ekonomskim ostvarenjima, koja dugoročno usmjeravaju razvoj države, najznačajnija u novijoj crnogorskoj istoriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine, kazao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade Crne Gore koja se održava na Cetinju, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je na današnjoj sjednici napravio presjek najvažnijih aktivnosti i rezultata ostvarenih tokom ove godine, koji, kako je rekao, u dobroj mjeri opredjeljuju i pravce djelovanja Vlade u 2016. godini.

“Vjerujem da je ova godina, mjereno političkim i ekonomskim ostvarenjima koja dugoročno usmjeravaju razvoj države, najznačajnija u novijoj crnogorskoj istoriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Prvenstveno zbog odluke NATO-a da našoj zemlji uputi poziv za članstvo. Time je Crna Gora ostvarila jedan od najvažnijih strateških ciljeva svoje državne politike. To je zasluženo priznanje za kvalitet i domete obavljenih reformi, prije svega u domenu odbrane, bezbjednosti i vladavine prava, kao i za rezultate na planu unapređenja javne podrške članstvu u NATO”, rekao je premijer Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora napravila značajne pomake u godini na izmaku i u pregovaračkom procesu sa EU.

“Možemo zaista sa zadovoljstvom konstatovati da imamo odličan kvalitet i tempo pristupanja EU. Ostvareni rezultati objektivno nas čine regionalnim liderom u evropskoj integraciji. Ove godine smo otvorili šest novih poglavlja, od kojih dva prije tri dana”, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, poručio je Đukanović, ostala visoko pozicionirana u regionu kao značajan faktor stabilnosti i saradnje.

“To je između ostalog potvrđeno i potpisivanjem sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, prvim između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, i aktivnom ulogom u svim regionalnim inicijativama. Izuzetno značajnim smatramo naše učešće u Berlinskom procesu, što je potvrđeno na Bečkom samitu u avgustu ove godine, gdje je završnim dokumentom Samita odlučeno je da se za region, a u okviru toga i za Crnu Goru, obezbijedi finansiranje projektne dokumentacije i dijela radova za neke od najznačajnijih infrastrukturnih projekata”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je ove godine otpočela realizacija najvećeg razvojnog projekta Crne Gore, izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare Smokovac-Mateševo.

Đukanović je na kraju govora poručio da vjeruje da će 2016. godina biti još uspješnija od ove koja je za nama.

(Vijesti.ba / AA)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.