RS je taoc Dodikove šizofrene politike

RS je taoc Dodikove šizofrene politike

Javno kažem da rušim Milorada Dodika. Dakle, ne postoji tajni plan. Svako ko je normalan i ko voli RS, recimo moj otac koji je stvarao Srpsku, mora imati jasan cilj, a to je da se sruši čovjek koji je RS doveo na ivicu ponora. On zaslužuje rušenje, ulicu i proteste, a nakon toga i zatvorsku ćeliju, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Savjeta mladih PDP-a Nikola Dronjak.

VIJESTI.BA: Savjet mladih PDP-a odlučio je da 2016. godinu posveti borbi protiv nezaposlenosti mladih u BiH i sprečavanju njihovog odlaska iz BiH. Pozvali sTE sve mlade političke lidre da im se pridruže u ovoj kampanji i preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokušaju da obezbijede projekte za zapošljavanje mladih. Kako je nastala ova inicijativa?

DRONJAK: Ideja je stara mjesec dana, kada smo razgovarali sa mladima iz SDS, SDA, SBB, HDZ BiH i DF-a. Činjenica je da se mi ne možemo usaglasiti o brojnim pitanjima, posebno onih koji se tiču rata, ali nas to ne smije spriječiti da razmišljamo o budućnosti. Nezaposlenost je najveći problem mladih ljudi u BiH.
Mi želimo da u narednoj godini motivišemo i “izvršimo pritisak” naše predstavnike u institucijama BiH da mnogo više razgovaraju o problemima mladih, a ne o temama od kojih građani nemaju velike koristi.

VIJESTI.BA: Kakvo je raspoloženje kod Vaših kolega u drugim političkim strankama o ovom pitanju? Kakve su povratne informacije?

DRONJAK: Mislim da su zainteresovani, jer su u prvim razgovorima bile pozitivne reakcije. Ne očekujem velike probleme za realizaciju naše ideje, budući da mladi treba da razmišljaju o svojoj i budućnosti svojih generacija. Treba da iznalazimo rješenja kroz djelovanje političkih partija čiji smo članovi.

VIJESTI.BA: Hoće li biti razgovora sa mladima iz stranaka koje su trenutno vlast u RS?

DRONJAK: Mi ćemo svakako pokušati da ostvarimo kontakt i sa njima. Naravno, ostaje da se vidi u kojoj mjeri vrhovi političkih stranaka iz kojih oni dolaze utiču na njihovo ponašanje i odluke. U skladu s tim, procjenjivaćemo situaciju.

VIJESTI.BA: Kažete da je nezaposlenost najveći problem mladih u BiH. Gdje vidite uzroke tog problema?

DRONJAK: Nezaposlenost je ogroman problem, a kada bih mogao u jednoj rečenici kazati šta je uzrok tome, bio bih kandidat za Nobelovu nagradu. Prije svega, mislim da je korupcija osnovni generator problema nezaposlenosti. Zbog sveprisutne korupcije, ogroman je minus u budžetima i ogroman odliv novca iz BiH na strane račune. Samim tim, dolazi do kolapsa privrede, koja bi trebalo da daje šansu mladim ljudima. Osim toga, svaki dan se vrši organizovana pljačka putem javnih tendera, kako u RS, tako i u FBiH. Sjetite se samo velikih korupcijskih afera u svim dijelovima BiH koje ni do danas nisu riješene. Zamislite da su se opljačkane pare usmjerile u projekte zapošljavanja mladih ljudi.

VIJESTI.BA: Ova godina se bliži kraju. Šta biste ocijenili kao pozitivnu aktivnost vlasti u RS prema mladim ljudima?

DRONJAK: Zaista ne bih mogao izdvojiti neke pozivne stvari. Pitanje je i da li bi se nešto što bismo smatrali pozitivnim, moglo smatrati takvim, imajući u vidu sve negativne stvari koje vlast radi. Na ličnom primjeru pokazali su nepatriotizam. Pogledajte samo porodice iz vrha SNSD. Svi njihovi članovi imaju ozbiljne kompanije. Recimo, porodica Radmanović je gigant, koji je zauzeo elektroenegretski sektor u RS. Mislim da bi SIPA trebalo da se pozabavi ovom porodicom.

VIJESTI.BA: Pojedini mediji pisali su o postojanju tajnog plana za rušenje Milorada Dodika. Između ostalih, pominje se i Vaše ime. Postoji li tajni plan?

DRONJAK: Ne postoji tajni plan. Dodika rušim i javno to kažem! Svako ko je normalan i ko voli RS, recimo moj otac koji je stvarao Srpsku, mora imati jasan cilj, a to je da se sruši čovjek koji je RS doveo na ivicu ponora.
Milorad Dodik se mora rušiti svim demokratskim sredstvima. Opozicija ne smije dozvoliti da bude defanzivna. Dodik zaslužuje rušenje, ulicu i proteste, a nakon toga i zatvorsku ćeliju.

VIJESTI.BA: Jednom prilikom ste kazali da je siromaštvo u RS najveći neprijatelj Milorada Dodika.

DRONJAK: To je sasvim jasno. Da je ekonomska situacija u RS bolja i stabilna, Dodik i njegovi bajni savjetnici ne bi se bavili pitanjem da li postoji tajni plan za rušenje Dodika, nego bi se opozicija bavila pitanjem postoji li tajni Dodikov plan za ekonomsko spašavanje RS. Kada je SNSD ozbiljno razgovarao o ekonomskih mjerama kojim bi se RS iščupala iz sadašnje bijede? Svaki patriota koji želi stabilnu RS mora imati samo jedan cilj – rušenje Milorada Dodika, jer dok je on na političkoj sceni, RS će biti taoc njegove šizofrene politike.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.