Svetlana Cenić za Vijesti.ba Bježite od svega što vlasti u RS nazovu “srpskim”

Svetlana Cenić za Vijesti.ba Bježite od svega što vlasti u RS nazovu “srpskim”

Prvo je bila “Balkan Investment Banka”, a onda su joj tako velike patriote dale ime “Banka Srpske”, valjda da krađa bude ljepša, a neodgovornost veća! Iz “Bobar banke” su izvlačili pare, a onda se proglasi likvidacija banke i više ništa ne važi. Nakon toga, osvanu jahte na primorju, vinograd u Francuskoj, imanje u Španiji, Izraelu i Rusiji, upozorila je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

VIJESTI.BA: Gospođo Cenić, mediji su objavili kako je Ministarstvu finansija RS i javnim preduzećima u “Banci Srpske” blokirano je više od 57 miliona KM. Je li to uopšte moguće? Već mjesecima se govori o katastrofalnom stanju u pomenutoj banci. 

CENIĆ: Jeste, moguće je. U “Banci Srpske” je neviđeni kriminal. Prvo je bila “Balkan Investment Banka”, a onda su joj tako velike patriote dale ime “Banka Srpske”, valjda da krađa bude ljepša, a neodgovornost veća! To samo potvrđuje prirodu tog partiotizma.
Ne postoji dovoljno velika kazna za one koji su stavili novac u tu banku. Gle čuda, radi se o javnim preduzećim! Najtragičnije je što je više od tri miliona KM Fonda za elementarne nepogode propalo, a  vlast produžava naplatu za eventualne nepogode. Dakle, građani RS po deset puta plaćaju jednu te istu stvar.
Ponavljam, nema dovoljno jake kazne za one koji su novac položili na “Banku Srpske”! Doživotna robija je blaga kazna za ovako neodgovorno ponašanje.

VIJESTI.BA: Uprkos jasnim upozorenjima da je banka pred likvidacijom, Vlada RS i javna preduzeća su držala depozite. Na šta to upućuje?

CENIĆ: Na pljačku! Čistu pljačku i neodgovornost. Stvar treba nazvati pravim imenom. Dakle, nemojte da govorimo da se tako nešto slučajno desilo. Nije. Desilo je namjerno, a kad se otuđenje sredstava građana desi namjerno, onda je to krađa. Neko za to treba da odgovara. Svi su znali o čemu se radi.
Samo da vidimo gdje su ti novci nestali. Iz “Bobar banke” su izvlačili pare, a onda se proglasi likvidacija banke i više ništa ne važi. Nakon toga, osvanu jahte na primorju, vinograd u Francuskoj, imanje u Španiji, Izraelu, Rusiji…

VIJESTI.BA: Kakve posljedice očekujete?

CENIĆ: RS sad valja država. Agencija za osiguranje depozita će zbrinjavati “siću”, one koji su u “Banci Srpske” imali penzije ili male štednje. A ko će zbrinjavati silne ukradene milione? Pa građani, naravno. Ili će se možda proglasiti nenaplativim, pa će nama povećati cijenu struje, nastaviti sa porezom za eventualne elementarne nepogode i slično. Osim toga, proizveli su i nepovjerenje građana. Ljudi ne znaju naprosto u kojoj banci će čuvati novac.
Takođe, čemu god da vlast RS stavi naziv “srpska” od toga treba bježati kilometrima daleko, na drugi kraj, jer to odmah pobuđuje sumnju kakve se sve malverzacije dešavaju iza tog naziva.

VIJESTI.BA: Je li postalo naivno vjerovati u sankcionisanje takvog ponašanja vlasti?

CENIĆ: Vlast u RS deset godina maltletira građane bez ikakvih sankcija. Akumulisani gubitak rafinerije u Brodu, fabrika Birač, katastrofa u finansijskom sektoru, odluke o zaduživanja kod kojekakvih fondova, kriminal u kojem RS grca… Dug prema komercijalnim bankama veći je od milijardu KM. Znate li vi koliko je to para? Kome su odgovarali za to?
Kamo puste sreće da u RS postoji prava opozicija, sadašnja vlast ne bi bila tu gdje jeste već deset godina. Politika po principu stanimo – krenimo, uđimo u talove, srbujmo, zbijajmo nacionalne redove, opljačkala je ova narod. Dok god su isti propali likovi na vlasti, nema nam oporavka.

VIJESTI.BA: Tužilaštvo BiH navodno je pokrenulo istragu u vezi sa prijavom zbog nezakonitosti u kupovini vile Milorada Dodika u Beogradu. Ukoliko se ovi navodi ispostave tačnim, šta očekujete?

CENIĆ: Vila je prvo uknjižena u Beogradu i sve procedure su provedene. Postavljam pitanje vlastima kako je moglo da se uknjiži nešto što nije plaćeno? Navodni kredit u “Pavlović banci” podignut je nakon toga. Gle čuda opet! “Pavlović banka”. Pored toliko jakih banaka, odabrana je mala bankla, koja ima zanemarivo učešće na tržištu kada govorimo o bankarskom sektoru. O ovom slučaju mi znamo godinama.
Da li Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu ili ne, te koliko tužbi sada postoji u ovoj instituciji, nebitno je. Odluka Vlade RS o obustavi saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH pokazala je da se tu krije kriminal. To je javna tajna.

VIJESTI.BA: Pominjete Odluku Vlade RS. Izazvala je velike polemike u javnosti, a onda je bura utihnula.  

CENIĆ: Krenimo redom. Trećina zaposlenih u svim institucijama BiH su Srbi. Kada je Vlada RS naredila MUP-u RS da se suprotstavi SIPA-i, zapravo je pozvala ne samo na rat, nego na bratoubilački rat. Sin Nikole Špitića radi u OSA-i. Ako OSA želi nešto da istražuje, pa se u tome slučajno zadesi i Špirićev sin, hoće li to MUP RS pucati na njega? Sin premijerke Željke Cvijanović takođe radi u državnoj firmi. Svi su oni zbrinuli svoju djecu. Nemojte se zavaravati.
Da ne pominjem da je Odluka Vlade RS vid državnog udara. Osim toga, službenici MUP-a RS su sarađivali sa SIPA-om u akciji u Novom Gradu. Svi su sve znali.
Smiješno je plašiti mečku rešetom u situaciji u kojoj se svijet ujedinjuje u borbi protiv terorizma. E upravo u takvoj situaciji Vlada RS naređuje MUP-u RS da prekine saradnju sa SIPA-om, u čijoj je to nadležnosti.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/290116/bjezite-od-svega-sto-vlasti-u-rs-nazovu-srpskim#sthash.hcnEkXUC.dpuf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.