Sljedeće godine prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU i aktivacija MAP-a za BiH

Sljedeće godine prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU i aktivacija MAP-a za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potcrtao je u Dnevniku plus TV1 kako pokušaji destabilizacije BiH neće uspjeti, kao što to nije uspjelo ni u neposrednoj ni dalekoj prošlosti naše zemlje. BiH je vitalna zemlja, a destabilizirajuće procese ćemo spriječiti povećanjem kvaliteta pozitivne političke volje, te dijalogom i spremnošću na unutrašnje dogovaranje, poručio je on.

Naglasio je kako se u BiH uistinu svi moramo pridržavati važećih zakonskih propisa i zakonskih procedura.

“Svaki jednostrani akt u BiH šalje jako lošu poruku, pravi ovo područje nesigurnim, te destabilizuje situaciju u BiH, što se može prenijeti na čitav region. To ne korespondira sa pozitivnim reformama, ekonomskim razvojim i poboljšanjem životnog standarda naših građana”, jasan je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić kazao je kako očekuje da će prva polovina naredne godine biti obilježena sa dva vrlo značajna događaja za BiH – prihvatanje aplikacije za članstvo u EU i aktivacija MAP-a, kao naredni korak ka članstvu u NATO-u.

U genezi razvoja odnosa BiH i EU, prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, kako je ocijenio, biće izuzetno važan, jer je time potvrđeno partnerstvo između naže zemlje i Unije, te je počela analiza provođenja svih mjera i aktivnosti koje provodi BiH na početku prve faze realizacije SSP-a.

“Vijeće je ključni organ za saradnju BiH i Evropske komisije, koji će razmatrati sva najvažnija pitanja u odnosima naše države i EU, posebno u domenu dva ključna kriterijuma, a to su politički i ekonomski kriterijum, imajući u vidu svakako i jačanje vladavine prava. Na bazi tih kriterijuma će se donositi odluke o kredibilnoj, stvarnoj i realnoj provedbi svih zadataka koje u šest godina, koliko bi trebalo da traje realizacija SSP-a, provodi BiH. U ovom trenutka njegova uloga je veoma važna, jer procjenjuje do sada realizovan stepen implementacije obaveza koje smo dobili od Vijeća za vanjske poslove EU. Nakon ovog, uslijediće niz drugih sastanaka, poput sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti 17. decembra, a onda i svih drugih radnih tijela koja će raditi na preuzimanju pravne stečevine EU”, pojasnio je Zvizdić

Podsjetio je da je u komunikeu nakon prvog sastanka Vijeća, jasno navedeno da je prepoznata kredibilna provedba ekonomske reformske agende i da su date smjernice za druge dvije obaveze – mehanizam koordinacije i usklađivanje SSP-a u dijelu tradicionalne trgovine. Na bazi takvih ocjena i zaključaka, dodao je Zvizdić, BiH pripremamo aplikaciju za članstvo koju će podnijeti u veoma skorom periodu.

Govoreći o uslovima koje BiH mora ispuniti, Zvizdić je naglasio da je jedan od najvažnijih implementacija mjera i aktivnosti, zakona i reformi koje su definisane unutar ekonomske reformske agende, koju su usvojili svi nivoi vlasti u BiH. Druga dva uslova su usvajanje mehanizma koordinacije i prilagođavanje SSP-a u dijelu koji se tiče tradicionalne trgovije.

“Mislim da ćemo sva ova tri uslova realizovati u narednih mjesec ili dva i dovesti ih na stepen prihvatljiv za one koji budu odlučivali o aplikaciji BiH”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Istakao je kako su u BiH već počele pripreme za upitk koji će EU poslati BiH nakon što naša država podnese aplikaciju.

“Popunjavanje tog upitnika trajaće nekoliko mjeseci, nakon čega slijedi odluka o dobijanju kandidatskog statusa za BiH. Mi ćemo učiniti sve da uz dobijanje kandidatskog statusa ide i odluka koja bi značila  brzo otvaranje određenih poglavlja u pregovorima između BiH i EU”, najavio je on.

U Dnevniku plus TV1 predsjedavajući Zvizdić kazao je kako je mehanizam koordinacije u završnoj fazi.

“Imamo kvalitetan materijal koji predstavlja dobru osnovu za budući tekst mehanizma koordinacije. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanja podržalo je tri ključna načela i dalo nam je smjernice na kojima on treba da se zasniva. To je potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti unutar kompleksne ustavne strukture BiH, efikasnost i efektivnost tog mehanizma, odnosno da smo sposobni brzo preuzeti i u naše zakonodavstvo transformirati evropske direktive i pravnu stečevinu EU, te potpuna prilagodba našeh mehanizma koordinacije sa SSP-om. Mislim da će vlade na entitetskim nivoima i Vijeće ministara BiH potpuno razumjeti ova tri načela, te da uz obaveznost dobre političke volje možemo vrlo brzo pristupiti usvajanju teksta mehanizma koordinacije”, pojasnio je on.

Mehanizma koordinacije pravi jasne odnose između pojedinih nivoa vlasti u BiH, sa ključnom suštinom – u konačnom tekstu mehanizma koordinacije biće ugrađeno najvažnije rješenje, a to je da će BiH govoriti jednim glasom prema EU.

“Uvažićemo ustavne nadležnosti, ali ćemo prema EU govoriti jednim glasom”, poručuje Zvizdić.

Postoji li bojazan da bi uključivanje svih nivoa i skoro svih institucija u proces donošenja odluka mogao usportiti ili blokirati cijeli proces pridruživanja EU?

“Bilo bi teško kazati da se ne bojim takve mogućnosti, jer naša prošlost govori da su pojedini vrlo kvalitetni procesi često bili opstruisani iz potpuno nebitnih i banalnih razloga. S druge strane je činjenica da smo svi opredijeljeni za EU. To nas uvjerava da smo sazreli i da smo spremni određene procese i obaveze realizovati unutar predviđene dinamike i da ne pravimo bezrazložne opstrukcije”, ocijenio je Zvizdić.

Najvažnija je, kako ističe, spremnost da hrabro i ubrzano koračamo ka EU i spremnost da se dogovaramo.

“Vijeće ministara BiH se devet mjeseci isključivo drži svojih nadležnosti, bez ikakve namjere ili procesa kojim bismo ugrožavali ustavne nadležnosti drugih nivoa vlasti. Ako se svi budu tako ponašali, siguran sam da mehanizam koordinacije može funkcionisati uspješno, efinasno unutar ovakvog ustavnog sistema, dok je naravno na snazi Ustav BiH i ustavi drugih nivao vlasti”, dodao je predsjedavajući Zvizdić.

Osvrnuo se i na provođenje ekonomske reformske agende, konstatujući da su dosadašnji pokazatelji jako dobri, no da se uvjek može bolje, efikasnije i brže raditi.

“Reforme koje provodimo već daju prve ozbiljne rezultate, jer su svi vitalni parametri u porastu. Recimo, porast broja zaposlenih, porast industrijske proizvodnje, naš izvoz raste za otprilike 4,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Zabilježeno je i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, koje će vjerovatno biti veće od 7 posto u odnosu na isti period prošle godine, te povećanje broja turista za 28 posto, poboljšanje poslovnog ambijenta, povećanje konkurentnosti naših proizvoda u regionu i u EU”, istakao je Zvizdić.

Pomaci su ostvareni kada su u pitanju i nova zapošljavanja.

“Ova godina će sigurno biti završena možda i sa više do 15.000 novih radnih mjesta. To je ključna poruka koju na bazi do sada provedenih reformi možemo poslati građanima BiH. Za iduću godinu planiramo povećanje BDP-a, koji će vjerovatno ići preko 4 ili 4,5 posto. Nagovještavamo povećani broj novootvorenih radnih mjesta u odnosu na ovu godinu, te dalje jačanje našeg poslovnog okruženja, privlačenje investitora, ujedinjavanje našeg tržišta, harmonizacija zakonodavstva u BiH, ali preduslov je stabilnost u BiH i stabilnost u regionu”, poručio je on.

Dio razgovora bio je posvećen i članstvu u NATO-u. Najave o mogućoj aktivaciji MAP-a u narednoj godinu smatra vrlo realnim.

“Vijeće ministara BiH i sve druge institucije u posljednjih sedam, osam mjeseci vrlo aktivno rade na registraciji imovine koja je jedan od uslova za aktivaciju MAP-a. Završen je proces za 23 od 63 lokacije. Isto tako, 15-ak do 20 lokacija se nalaze u procesu svog knjiženja. I tu možemo govoriti o vrlo aktovnoj namjeri da ispunimo taj uslov. Kada uknjiživmo više od 50 posto lokacija možemo govoriti o kredibilnoj provedbi i tog uslova”, poručio je Zvizdić.

Geostrateški položaj BiH je takav da je svima u interesu da naša zemlja dalje korača ka NATO paktu.

“Svakako članstvo u NATO-u, a prije svega aktivacija MAP-a, ostaje kao jedan od strateških ciljeva, s obzirom da postoji potpuni politički konsenzus o narednom koraku, odnosno o aktivaciji MAP-a”, naglasio je on.

Zvizdić očekuje da će započeta rekonstrukcija Vijeća ministara BiH biti završena do kraja godine.

“Koliko mi je poznato, najavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH za 30. decembar ove godine. Mislim da će do tada sve biti spremno za imenovanje budućih članova Vijeća ministara BiH. Zasigurno je da će nova koalicija, koja sada djeluje ne samo na nivou Vijeća ministara, nego po vertikali u kantonima i federalnom nivou, dati dodatni podstrek ubrzanijem, kvalitetnijem, efikasnijem usvajanju reformi na svim nivoima koje će dovesti do ekonomskog jačanja i boljeg standarda svih stanovnika BiH”, zaključio je Zvizdić.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba / TV1)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.