Poslali zahtjev Bosić: Tužilaštvo BiH istražuje ugovor o granici sa Crnom Gorom

Poslali zahtjev Bosić: Tužilaštvo BiH istražuje ugovor o granici sa Crnom Gorom

Iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev da mu se dostavi materijal o glasanju o sporazumu o Sutorini, rekao je danas Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH

 

„Došao je dopis Kolegijumu da se daju informacije o internet prenosu u vezi sa tačkom glasanja o sporazumu o Sutorini – međudržavnom sporazumu o granici između BiH i Crne Gore. Znate da je bilo komplikacija oko funkcionisanja sistema glasanja u tom trenutku i Kolegijum traži izvještaj sekretarijata tim povodom, tako da ćemo dostaviti sve informacije Tužilaštvu“, rekao je Bosić nakon sjednice proširenog Kolegija ovog doma.

 

On je dodao da je situacija oko glasanja bila jasna jer nije radio elektronski sistem.

 

„O toj tački se glasalo dizanjem ruku odnosno kartica i sve je u skladu sa poslovnikom i Dom je usvojio sporazum o granici sa Crnom Gorom uprkos velikoj gužvi koja se s tim u vezi stvara u FBiH“, dodao je Bosić.

 

Bosić smatra da je posljedica tih odnosa u FBiH rezultirala i tužba Tužilaštvu i zahtjev Tužilaštva kolegiju.

 

„Nismo dobili informaciju ko je tražio da se pokrene tužba, dobili samo zahtjev nadležnog tužioca, a zahtjev da se daju informacije u vezi sa internet prenosom same sjednice“, rekao je Bosić.

 

Naime, kako se navodi u dopisu Tužilaštva BiH, Predstavnički dom PSBiH dužan je dostaviti Poslovnik Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH kao i informacije da li je 20. sjednica Predstavničkom doma PSBiH održana 24. novembra direktno prenošena na internet stranici Parlamentarne skupštine, odnosno da li je na internet stranici bilo prekida direktnog prenosa navedene sjednice, u koliko sati je prekid bio i koliko je trajao kao i to da li su utvrđeni razlozi prekida, prenosi N1.

 

Takođe, Tužilaštvo BiH interesuje na koji način se postupa u slučaju da dođe do prekida direktnog prenosa sjednice na internetskoj stranici s obzirom na odredbe Poslovnika o obaveznom prenosu sjednice na internetskoj stranici PS BiH.

 

Osim toga, tužiteljica Biljana Simeunović traži informaciju o tome da li su na internet stranici Predstavničkog doma PS BiH objavljeni rezultati glasanja za tačku 89 dnevnog reda koja se odnosi na ratifikaciju Ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom.

 

Ukoliko nisu, Tužilaštvo BiH traži razloge zbog kojih to nije učinjeno.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.