“SRBIJA BEZ SAVEZNIKA” Analitičar: Crna Gora u NATO ostavlja nas u neprijatnom vakuumu

“SRBIJA BEZ SAVEZNIKA” Analitičar: Crna Gora u NATO ostavlja nas u neprijatnom vakuumu

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je Crna Gora, pozivom za članstvo u NATO, definisala svoj status što Srbiju ostavlja u “neprijatnom vakuumu” države bez pravih saveznika i vojne snage da odbrani svoju proklamovanu neutralnost.

“Ostaje pitanje šta Srbija treba da čini, jer je vojna neutralnost kompromitovana činjenicom da nemamo realne vojne resurse kojima bi mogli da stanemo u odbranu svoje neutralnosti. Osim toga što nemamo adekvatna sredstva za odvraćanje, moramo da budemo i prepoznati spolja kao neutralna zemlja”, rekao je Radić agenciji Beta.

Povodom poziva koji je Crna Gora danas dobila za članstvo u NATO, Radić je ocenio da je vojna neutralnost Srbije samo fraza, jer niko u inostranstvu ne doživljava ozbiljno skupštinsku deklaraciju o nezavisnosti, ali i zbog toga što je Vojska Srbije svakim danom u sve težem položaju.

 

“Nema nove opreme, budžet ima sredstava samo za plate i kriza je ozbiljna. Nema vojne neutralnosti kada nema samostalnosti u odbrani”, rekao je Radić.

 

On je dodao da su vlasti u Srbiji mnogo toga činile da se zemlja približi NATO, bez zahteva za prijem, jer je to neprihvatljivo za srpsko javno mnjenje, pa političari ne žele da se suoče sa tom odlukom koja bi im donela negativne poene u javnosti.

 

“Srbija ostaje u neprijatnom vakuumu. Migrantska kriza pokazala je da strani faktor veoma lako može da promeni bezbednosnu situaciju u zemlji i neprijatna je spoznaja da u vreme ozbiljnih kriza nemamo saveznika. Nismo u NATO a sa Rusijom, osim protokolarnih odnosa i povremenih vežbi, nemamo vojnu saradnju koja bi se i iz daleka mogla smatrati savezništvom. A odnosi unutar regiona su turbulentni”, rekao je Radić.

 

Govoreći o Crnoj Gori, Radić je rekao da toj zemlji sada predstoji tehnički deo prijema u NATO, jer svaka država članica tog saveza mora da potvrdi taj poziv u parlamentu, što je procedura koja može trajati od 12 do 24 meseca.

 

“Crna Gora je time definisala svoj status, Makedonija se može smatrati neformalnim članom dok je BiH, kao i u svemu ostalom, u provizorijumu. Sada možemo očekivati burna politička zbivanja u Crnoj Gori jer je to pitanje (članstvo u NATO) jedino oko kojeg se okuplja tamošnja opozicija”, rekao je Radić.

blic.rs

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.