(VIDEO) DOLAZI NAJMOĆNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Nosač aviona Hari Truman uskoro u splitskoj luci!

(VIDEO) DOLAZI NAJMOĆNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Nosač aviona Hari Truman uskoro u splitskoj luci!

U Split od 5. do 9. decembra dolazi nosač USS “Hari S.Truman”. “Truman” je iz svoje američke baze u Norfolku isplovio 16. novembra i Split mu je samo usputna luka na putu za Perzijski zaliv, gde će dati podršku francuskim snagama u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

 

Odluka o odlasku u Perzijski zaliv donesena je pre terorističkog napada na Pariz. U ovom trenutku američke snage u tom delu sveta nemaju nijedan nosač aviona nakon što je povučen “Teodor Ruzvelt”. Taj će brod biti na putu 7 meseci.

Ukupna mu je dužina 333 metra, širina 78 metara, a površina za sletanje 1,8 hektara ili tri fudbalska igrališta. Američkoj vojsci isporučen je 1998. godine, a na prvu radnu plovidbu krenuo je 2000. godine. Pogone ga dva A4W nuklearna reaktora, što mu omogućuje da bude operativan oko 20 godina bez dopunjavanja goriva. Radni vek mu je oko 50 godina.

Kapacitet “Hary S. Trumana” je 6250 članova posade i do 80 aviona. Reč je o avionima S-3A Viking, F14 Tomcat, F/A-18C Hornet te E-2C Hawkeye.

Avioni su smešteni na palubi i u hangarima iz kojih se podižu s četiri lifta. Naoružan je raketnim sistemom Sea Sparrow, sistemom SLQ-32 za elektronsko ratovanje, topovski sistemom Gatling te sa 10 automata kalibra 50 milimetara.

 

 

Dosad je učestvovao u napadnima na Avganistan i Irak. Naprimer, 2003. godine tokom operacije protiv Sadama Huseina s ovog nosača obavljeno je 1280 letova i izbačeno 700 tona bombi, prenosi jutarnji.hr.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.