Profesor s Moskovskog instituta: Piloti su stradali zbog grešaka Kremlja

Profesor s Moskovskog instituta: Piloti su stradali zbog grešaka Kremlja

Profesor s Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Andrej Zubov izjavio je kako postoji rizik da ruski predsjednik Vladimir Putin svoju zemlju odvede u novu međunarodnu avanturu čije posljedice nisu dobro proračunate, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zubov se u svom članku koji je objavio na društvenoj mreži osvrnuo na posljednja dešavanja nakon obaranja ruskog aviona zbog kršenja turskog zračnog prostora.

U vezi s protestom i kamenovanjem zgrade ambasade Republike Turske u Moskvi, Zubov kaže kako se radi o emocionalnim reakcijama zbog obaranja aviona i stradanja ruskih pilota.

Prema njegovim riječima, demonstranti su se trebali okupiti na trgu gdje je nekada bio boljševički partijski centar, a koji sada koristi Ured predsjednika Rusije.

“Trebali su se okupiti na trgu. Jer, naši vojnici nisu poginuli zbog grešaka Turaka i Sirijaca, nego zbog grešaka Kremlja”, kaže Zubov, te dodaje: “Postoji rizik da će Putin zemlju odvesti u novu međunarodnu avanturu čije posljedice nisu dobro proračunate.”

Zubov u svom članku također podvlači kako razlog ruskih operacija na teritoriji Sirije nije borba protiv terorizma, nego da oni imaju za cilj pružanje podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.

“Šta se, zapravo, desilo? Putin je izjavio da se Rusija bori protiv terorizma i zato je svoje vojnike poslao u Siriju. U stvari, prešao je u odbranu Assada protiv svih njegovih neprijetalja. Oko 80 posto stanovništva Sirije i sunitske zemlje oko Sirije su protiv Assada. Zbog toga su Putina njegove ‘nepromišljenje’ odluke dovele u neprijateljske odnose s većinom sirijskog naroda, zemljama Arapske lige i Turske. Uz Assada su Iran, libanski Hezbollah i šiitske grupacije u Iraku. U toj grupi je sada i Rusija”, rekao je Zubov.

Podsjetio je također kako Turska sa Sirijom ima historijske, vjerske i etničke veze, što je uporedio s vezama Rusije i ukrajinskog Donbasa.

“Zamislite sada kada bi predsjednik Petro Porošenko zatražio pomoć od Erdogana za intervenciju protiv separatista u Donjecku te dopusti Erdoganu da u ukrajinskog gradu Čerkasiju formira vojnu bazu i da turski avioni bombarduju Donjeck i Lugansk. Da li bi se do topalo predsjedniku Putinu i kakve bi to rezulteta dalo?” pita Zubov.

Naglasio je kako Putin bombardovanjem Turkmena pruža podršku Assadu, te da je Ankara na sve to umjereno reagirala.

“Turci su imali jedan umjeren nastup. Jer, Turska je tokom posljednja dva mjeseca od Rusije tražila da se fokusira na ISIS, te da ne bombarduje Turkmene u Sjevernoj Latakiji kao i umjerenu sunitsku opoziciju koju čine sirijski Turci. Nažalost, Putin je umjesto Erdogana, podržao Assada. Erdogan je od Rusije samo tražio da se fokusira na ISIS. Nažalost, ruski avioni su nastavili bombardovati Turkmene i rezultati su takvi kakvi jesu. Ko je u ovoj situaciji kriv? Naravno da je kriva strana koja je izprovocirala sukob”, zaključio je Zubov.

fokus.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.