Poruka djece u Sarajevu: Zašto nema više igrališta, imamo pravo živjeti zdravo!

Poruka djece u Sarajevu: Zašto nema više igrališta, imamo pravo živjeti zdravo!

Veliki broj djece iz osnovnih i srednjih škola uzeo je učešće u paradi pod nazivom “Imamo pravo živjeti zdravo ” koja je danas organizovana u sarajevskoj općini Novo Sarajevo povodom Međunarodnog dana dječijih prava, piše Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20151121_6858338_high

Parada djece krenula je ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novog Sarajeva, duž Vilsonovog šetališta gdje je transparentima i natpisima na majicama poslana poruka o promjenama koje djeca žele vidjeti u svojim lokalnim zajednicama a odnose se na zdravije okolnosti odrastanja.

“Oni su formirali zahtjeve, ono što bi voljeli vidjeti u svom okruženju. Zakoni se odnose na bolje korištenje prostora, programa za mlade, neke od poruka su: ‘Želimo da koristimo kapacitete koje imamo, želimo živjeti u offline a ne u online svijetu, želimo da se i naše odluke uvažavaju pri donošenju generalnih odluka’ i druge”, kazala je Melita Husagić, koordinatorica udruženja koje je organiziralo paradu.

U svijetu se obilježava Međunarodni dan dječijih prava od 20. novembra 1989. godine, kada je Glavna skuština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila konvenciju o pravima djeteta.

„Obilježavanje ovog dana za cilj ima senzibiliziranje javnosti za potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Djeca se najviše interesuju za zdravo odrastanje u okruženju te radionice koje će obilovatizabavnim sadržajima”, kazala je Amela Kuloglija koja pohađa drugi razred Treće gimnazije u Sarajevu, dodavši:

“Djeca najviše pitaju zbog čega nema više igrališta, zašto nema dječijih edukativnih programa gdje se mogu družiti i učiti. To su neka njihova osnovna pitanja za koja se interesuju”.

Prema njenim riječima, ona sa svojim vršnjacima radi u školama u okviru Udruženja za prevenciju ovisnosti.

“Bili smo na dvije edukacije, o pravima ljudkih i dječijih i o ovisnostima. Imali smo edukacije za osnovnoškolce, pričamo im o onome šta je to dobro za djecu a šta nije. Drago nam je da je veliki broj omladine uključen u projekat, što se svi družimo i pomažemo zapravo djeci”, poručila je.

dalsivalter.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.