2O godina od Dejtonkog mirovnog sporazuma, Lazović: Sa sadašnjim Ustavnom BiH ne može postati članica EU

2O godina od Dejtonkog mirovnog sporazuma, Lazović: Sa sadašnjim Ustavnom BiH ne može postati članica EU

Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH parafiran je na današnji dan, 21. novembra 1995. godine u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, u američkoj državi Ohio.

miro_lazovic_AA

Bivši predsjednik Skupštine RBiH i član bh. delegacije koja je u ime BiH potpisala Dejtonski mirovni sporazum Miro Lazović izjavio je da je sporzum koji potpisan prije dvadeset godina da bi se zaustavio rat.

Istovremeno, dodaje Lazović, Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma je varijanta koja 20 godina Bosnu i Hercegovinu drži kao poligon političkih nesporazuma i sukoba.

Smatra da Ustav BiH sadrži odredbe koje omogućuju političkim snagama da reintegriraju BiH i ostavlja dovoljno prostora za realizaciju ratnih ciljeva.

Tvrdi da je posljednjih 20 godina proteklo u političkim previranjima i nesporazumima zbog čega je došlo vrijeme da se pristupi izmjeni Ustava BiH ili da se donese novi.

– S ovakvim Ustavom Bosna i Hercegovina ne može nikada postati stabilna, demokratska, a niti funkcionalna država. Pogotovo ne može postati članica Evropske unije – zaključio je Lazović, koji je kao član pregovaračkog tima bio u Dejtonu s predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem na potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, na današnji dan 1995. godine parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

dalsivalter.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.