Ćudić: Da li će nakon imenovanja Poplašena, bh. vlasti postaviti Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH?

Ćudić: Da li će nakon imenovanja Poplašena, bh. vlasti postaviti Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH?

Povodom odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o imenovanju Nikole Poplašena na mjesto člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

„Odluka o imenovanju deklarisanog četničkog vojvode u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH dokazuje koliko je zapravo vladajuća koalicija opredijeljena za evropski put BiH. Državnoj narodnjačkoj koaliciji puna su usta Evropske unije i Reformske agende, a onda kada treba povući konkretne poteze desi se da kao osobu, koja treba da provodi reforme i usklađuje visoko obrazovanje sa evropskim standardima, odrede Poplašena čiji je stav da je Evropska unija Četvrti rajh kojem je namjera da izvrši genocid nad srpskim narodom. Da li da, nakon ovoga, očekujemo postavljanje Vojislava Šešelja za šefa Direkcije za EU integracije BiH, ili nešto slično, jer granice ideološke nazadnosti vladajuće koalicije više je nemoguće odrediti“, kazala je Sabina Ćudić.

„Da bi provođenje Reformske agende imalo stvarnog učinka, pored legislativnog usklađivanja BiH sa EU, potrebna je i kadrovska reforma. Mjesta u institucijama od reformskog, od državnog značaja trebali bi preuzeti ljudi, koji imaju kako profesionalni tako i moralni kredibilitet za to. Trenutna situacija, u kojoj na dan kad izaslanici Evropske komisije podnose Izvještaj o napretku BiH, vladajuća koalicija imenuje četničkog euroskeptika koji je tokom 90-ih bio pripuz Vojislava Šešelja i inspirator zločina – za što, uzgred, nije bio procesuiran niti se izvinio žrtvama – govori da desničarska vladajuća koalicija shvata reforme kao mrtvo slovo na papiru, koje im služi kao dimna zavjesa za provođenje svojih retrogradnih namjera“, zaključila je.

Tacno.net

 

Ko je glasao za imenovanje Nikole Poplašena: Šest glasova iz FBiH i dva iz RS

Glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ko je glasao za imenovanje Nikole Poplašena: Šest glasova iz FBiH i dva iz RS

Foto: Klix.ba

Za imenovanje Poplašena glasalo je ukupno osam delegata i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) te Darko Babalj (SDS).

Podžić je kazao da je za imenovanje glasao kako ne bi ometao evropske integracije vladajućoj koaliciji.

“Predsjednik Komisije je bio Sejo Kadić iz SDA koji je na Klub izašao s gotovim rješenjem za sva četiri člana. Pošto optužuju DF da blokira procese ja sam podržao već donesenu odluku Komisije”, kazao je Podžić.

Delegat Kadić danas nije bio dostupan za komentare.

Ukupno šest delegata iz entiteta Federacija BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Suzdržani su bili Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Dragutin Rodić (DNS), Nebojša Radmanović (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD).

Glasanju nisu prisustvovali Fahrudin Radončić (SBB) i Martin Raguž (HDZ 1990).

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta predložila je četiri imena.

Predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata. Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda ovaj prijedlog je i prihvaćen.

Iz Zastupničkog doma u Zajedničkoj komisiji bili su zastupnici Nenad Lalić (SDS), Mensura Beganović (DF) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH), dok su komsiju činili i delegati iz Doma naroda i to Sead Kadić (SDA), Zdenka Džambas (HDZ BiH) i Ognjen Tadić (SDS).

Podsjećamo, Nikola Poplašen je u martu 1993. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku, a 1994. godine Vojislav Šešelj imenovao ga je četničkim vojvodom, ali ga se poslije odrekao jer je, kako je isticao, “izdajica”.

Poplašen je obnašao funkciju predsjednika RS između novembra 1998. i septembra 1999.

Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika premijerom Vlade Republike Srpske smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999.

Tokom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane, a tada je Haško tužilaštvo tvrdilo da je Poplašen tokom rata bio četnički vojvoda.

Kada je Poplašen to porekao pokazana mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. na kojoj pozira u četničkoj uniformi, sa crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom. Svjedok je, međutim, tvrdio da to na njemu nije uniforma, već tradicionalna narodna nošnja koju su Srbi u XIX vijeku nosili u svečanim prilikama – na svadbama, vašarima i pri odlascima u crkvu”.

Poplašen je svojevremeno Haški tribunal nazivao instrumentom Četvrtog rajha, koji je formiran da bi se izvršio pogrom i genocid nad srpskim narodom. Prema njegovom mišljenju, Četvrti rajh je Evropska unija u kojoj posebno negativnu ulogu igraju germanske zemlje i Vatikan.

(Klix.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.