IZBJEGLICE OTVARAJU NOVU RUTU:Prvi put s problemom izbjeglica susrest će se i BiH

IZBJEGLICE OTVARAJU NOVU RUTU:Prvi put s problemom izbjeglica susrest će se i BiH

Polako, ali sigurno, otvara se nova, treća balkanska izbjegličko-migrantska ruta za ljude s Bliskog istoka, koji sve više pristižu i iz drugih dijelova Azije i Afrike. Nakon što je prošle sedmice granicu sa BiH u Melinovcu na području općine Donji Lapac “probio” 35-godišnji državljanin Sirije, u nedjelju u 18 sati u Vrhovinama, u napuštenoj željezničkoj stanici, uhapšena su četvorica Kurda, svi s turskim državljanstvom, u dobi od 33 godine, dvojica u dobi od 32 godine, te jedan 26-godišnjak.

563864f5-5dd8-4337-8298-70990a0a0a64-ruta-33-718x446

Čekaju prelazak

Pitanje je sata kada će u Republiku Hrvatsku ući skupina od 15 novih izbjeglica koji se u ovom trenutku nalaze na području Bihaća, rekli su u svojoj izjavi četvorica uhapšenih ilegalaca, pa su lički policajci u punoj pripravnosti. Strahuje se da bi oni mogli biti samo prethodnica velikog vala koji bi Hrvatsku mogao zapljusnuti rutom koju je malo ko očekivao.

Podizanjem mađarske ograde na granici sa Srbijom, naime, prekinuta je prva balkanska ruta, koja je iz Grčke preko Makedonije i Srbije, pa potom i Mađarske, vodila do Austrije, odnosno Njemačke, otvorila se nova, druga, preko Hrvatske. Gledajući slike nagužvanih, izmorenih, promrzlih i mokrih izbjeglica na Šentilju, ovi su, očito svjesni da je ta linija postala prilično zagušena, te u strahu da bi i ona uskoro mogla biti zatvorena, odlučili otvoriti novi pravac. Ako je suditi prema planu puta koji su imala četvorica uhapšenih iz Turske, ali i prethodno uhapšeni Sirijac, onda se nova ruta otvara prema Austriji i dalje zapadu preko Italije. Kao i njihovi prethodnici, oni su iz Turske morskim putem ušli u Grčku, no nisu krenuli put Makedonije, nego su preko Albanije i Crne Gore došli do Sarajeva, a potom produžili do Bihaća. Nedaleko od vojnog aerodroma Željava, odnosno graničnog prijalaza Izačić – Ličko Petrovo Selo ušli su na područje Republike Hrvatske i krenuli prema Plitvičkim jezerima.

Hodali prema Korenici

Hodajući Ličkom magistralom između Plitvica i Korenice pronašli su prijevoz do Vrhovina, mjesta na pola puta između Plitvica i Otočca, a s tamošnje željezničke stanice htjeli su do Rijeke, odakle im je namjera bila preko Slovenije doći do sjevera Italije, a potom tim pravcem ući u Austriju preko granica koje su ovdje daleko mekše od one na Šentilju. No, nakon 21 dana putovanja autobusima, taksijima, a dobar dio puta su i prepješačili, zaustavljeni su u Vrhovinama, gdje su i uhapšeni.

Niko od četvorice uhapšenih kod sebe nije imao dokumente. Za razliku od Sirijca koji je otvorio rutu i koji je prepraćen u prihvatni centar za azilante, ovi će Kurdi vjerojatno biti deportirani u BiH, no to će se definitivno znati nakon što ih prekršajno procesuira sud u Otočcu.

Težak teren

Vrlo težak teren i duga granica na tom području sa susjednom državom zadaju dodatnu glavobolju ličkoj policiji s obzirom na to da nemaju informaciju gdje bi ilegalci točno mogli ući, a mogli bi bilo gdje. Inače, i prije početka velike izbjegličke krize ruta preko zapadne Bosne, odnosno Bihaća, bila je vrlo aktivna za krijumčarenje ljudi, a privremeno je utihnula nakon tragedije koja se tamo dogodila u januaru 2011. godine. Prelazeći ilegalno granicu s dvogodišnjim sinčićem u rukama, iscrpljena i promrzla žena s Kosova pala je u snijeg i smrzla se.

Novom rutom prvi put će se s problemom izbjeglica susresti Bosna i Hercegovina, piše Jutarnji.hr.

jutarnji.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.