POKRENUTA ISTRAGA: Tužilaštvo istražuje otpremnine zastupnika, prva na udaru Dušanka Majkić!

POKRENUTA ISTRAGA: Tužilaštvo istražuje otpremnine zastupnika, prva na udaru Dušanka Majkić!

Parlamentarnu skupštinu BiH ušli su tužioci. Na zahtjev Gorana Salihovića od ove institucije zatražene su liste glasanja poslanika, sa sjednica komisije za administratvne poslove na kojoj su donošene odluke o penzionisanju parlamentaraca.

U Tužilaštvu BiH kažu da na osnovu prijave provjeravaju ko se i na koji način od poslanika domogao otpremnine i penzije, a nakon toga se ponovo vratio u klupe, pišu Nezavisne novine.

 

Tužilaštvo BiH se tragom priče koju je Slobodna Bosna prva objavila, zainteresovalo i za penzionisanje poslanika SNSD-a Dušanke Majkić, koja se odmah vratila u stalni radni odnos.

 

I oni koji su među prvima kritikovali taj potez ne odobravaju potez glavnog tužioca, smatrajući da im je narušen poslanički imunitet. To je u emisiji ATV-a “1 na 1” potvrdio i član administrativne komisije iz redova Saveza za promjene Momčilo Novaković čije je glasanje takođe završilo u Tužilaštvu.

 

“U slučaju gospođe Majkić oko njenog penzionisanja Tužilaštvo je pismenim putem tražilo od administrativne komisije da im dostave listing glasanja. Ako to uradi jedno Tužilaštvo onda možete misliti koliko možete imati povjerenja u znanje tih tamo ljudi koji se time bave. To nije zabilježeno u parlamentarnoj praksi”, rekao je Novaković.

 

Novaković ne krije da je prilikom glasanja bio uzdržan jer smatra da je Majkićeva zloupotrebila zakon, ali ne vidi šta Tužilaštvo ima sa glasačkim listama. Isto misli i Dušanka Majkić koju ne plaši akcija Tužilaštva. Otpremnine, penzije i poslaničke plate se kaže domogla po zakonu a štiti je i odluka Ustavnog suda.

 

“Klub poslanika iz RS se žalio svojevremeno da su nakon odlaska u penziju ostajali da rade a nisu imali naknadu. I poslije te žalbe Ustavni sud je donio odluku. S obzirom da iza svega stoji odluka Ustavnog suda mislim da to sve značajno relaksira ovu situaciju”, istakla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

 

Majkićeva tvrdi da je akcija Tužilaštva skandalozna i kaže da za svoje glasanja odgovara samo onima koji su je birali. Dok iz Tužilaštva provjeravaju i naknade za prevoz, topli obrok, odvojen život, i druge privilegije bh. parlamentaraca, oni sumnjaju da će bilo šta od toga dobiti sudski epilog.

 

Podsjetimo, Slobodna Bosna je objavila dokument iz kojeg se vidi da je zastupnici Dušanki Majkić 25. maja ove godine izdato rješenje o “prestanku statusa stalno zaposlene poslanice zbog odlaska u penziju po sili zakona”. Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna “pomoć” u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

 

No, samo dva dana kasnije, dakle 27. maja ove godine, Dušanka Majkić je dobila još jedno rješenje – ovoga puta o “sticanju statusa stalno zaposlene poslanice”, što će reći da je u penziji provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.

 

Novim rješenjem od 27. maja, Dušanki Majkić je utvrđen koeficijent plaće u visini 8,50 sa dodatkom 0,50 posto na osnovnu platu za svaku godinu radnog staža. U tom trenutku, Majkićeva je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža!

 

Cijeli manevar s odlaskom u penziju bio je sračunat s jasnim ciljem da naplati otpremninu u iznosu od 28.000 KM, jer je Majkićeva šest mjeseci prije jednodnevnog odlaska u penziju obnovila mandat na parlamentarnim izborima i stekla formalne uvjete za status profesionalnog zastupnika, sa svim privilegijama koje taj status nosi.

Slobodna Bosna

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.