Prvo Crna Gora pa Bosna i Hercegovina ulazi u Nato

Prvo Crna Gora pa Bosna i Hercegovina ulazi u Nato

Sjevernoatlantski savez (NATO) do kraja ove godine bi trebao donijeti odluku o ulasku Crne Gore u ovaj najmoćniji vojno-politički blok u svijetu, saopćeno je jučer nakon zasjedanja Parlamentarne skupštine ove institucije. Eventualno i očekivano proširenje NATO-a na još jednog susjeda BiH dodatno bi pojačalo šanse naše zemlje da napravi ključne korake ka članstvu.

Realizacija MAP-a

Kako saznaje “Dnevni avaz”, naša država se u NATO-u, upravo kroz ovu prizmu strateškog zaokruživanja balkanskog područja, gleda kao na, potencijalno, narednu članicu najmoćnijeg vojno-političkog bloka.

Ako se pogleda mapa NATO-a, BiH će nakon pristupanja Crne Gore Alijansi, praktički, ostati na samoj granici, okružena članicama Saveza, ne samo Hrvatskom već i našim jugoistočnim susjedom.

U jučerašnjem saopćenju Parlamentarne skupštine NATO-a, daje se puna podrška proširenju Alijanse “uzimajući u obzir aspiracije BiH za članstvom”, čime se nesumnjivo ukazuje na potrebu bh. vlasti da konačno ispune potrebne i poznate uvjete za provođenje same inicijative Samita NATO-a u Velsu, a koje su vezane za početak realizacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Ova obaveza je utoliko jača uzme li se u obzir i odluka Predsjedništva BiH, koje je prije nekoliko godina konsenzusom donijelo odluku o ulasku BiH u NATO.

S druge strane, našoj državi pristupanje Alijansi, osim stabilnosti te ekonomskog razvoja, donosi dugoročnu sigurnost, nužno potrebnu pogotovo nakon ruskih aspiracija da u BiH ostvari politički te ekonomski utjecaj.

Otvorena vrata

Uoči zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a održani su sastanci svih pet komiteta PS NATO-a, tokom kojih je raspravljano i o odnosima NATO-a i Rusije, zatim vojnoj akciji Rusije u Siriji, aktuelnom stanju u Ukrajini i globalnim izazovima migrantske krize.

Na sjednicama komiteta više puta je potvrđeno puno opredjeljenje PS NATO-a za nastavak politike “otvorenih vrata” i proširenja ove alijanse, što je, ništa drugo do poziv bh. vlastima da ozbiljno shvate ovu poruku iz Brisela.

Bajdenov poziv Đukanoviću

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata govorio o tome kako će do kraja godine Crna Gora dobiti poziv za ulazak u Alijansu. Nedavno je u Dubrovniku ponovio i da ostaju vrata otvorena za ostale države, od kojih je BiH kao sljedeća, najrealnija opcija. Posebno se ističe nedavni poziv i podrška potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

(avaz.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.