Bosanski politicari prenapuhane plate, bezobrazluk, otimanje od naroda

Bosanski politicari prenapuhane plate, bezobrazluk, otimanje od naroda

 

Istrazivanje: 9 ministarstava 196 automobila!!!

Prilog
automobili.jpg

Ministar Bajrović nije štedio: Novcem ministarstva kupio iPhone vrijedan više od 1.600 KM

Bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović krajem aprila donio je Odluku o kupovini iPhonea posljednje generacije čija je vrijednost više od 1.600 KM.

Odlukom o direktnom sporazumu s ponuđačem Univerzalno ministar Reuf Bajrović je za potrebe ovog ministarstva nabavio iPhone 6 Plus.

Inače, iPhone 6 Plus je posljednja generacija iPhonea, poznatog brenda pametnih telefona u vlasništvu Applea.

Cijena koju je ministarstvo platilo za iPhone iznosi 1.397 KM i to bez uračunatog PDV-a. Kada se osnovnoj cijeni pridoda i PDV, cijena kupljenog iPhonea iznosi više od 1.600 KM.

U obrazloženju odluke kaže se da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije telefonskim putem ispitivalo tržište, te uputilo poziv za dostavu pismene ponude ponuđača Univerzalno.

“U postupku donošenja ove odluke posebno su cijenjene činjenice da je ponuđač
dostavio ponudu za robu koja je tražena u pozivu za dostavu ponude, te da je naručilac zadovoljan cijenom i kvalitetom ponuđene robe”, kaže se u obrazloženju o nabavci.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ni-minis … /150706041

Za nova vozila spiskat će više od 140.000 maraka!

U vremenu krize te neizvjesnosti zbog izostanka međunarodnih kredita vlast u BiH nastavlja s kupovinom skupocjenih vozila. Najsvježiji primjeri su obavještenja o nabavkama automobila za potrebe Ministarstva pravde i Ministarstva sigurnosti BiH objavljena u “Službenom glasniku BiH” od 29. juna.

Troškovi održavanja

U obavještenju stoji da Ministarstvo pravde nabavlja nekoliko vozila u ukupnom iznosu od 98.290 KM, dok Ministarstvo sigurnosti BiH ima namjeru kupiti jedan automobil za koji iz budžeta namjerava izdvojiti 43.000 KM.

Tražili smo objašnjenje za navedene nabavke od obje ove institucije, međutim, pismeni odgovor smo dobili samo od Ministarstva pravde BiH. Kako su naveli iz ovog ministarstva, konkurs su raspisali za nabavku ukupno tri vozila.
– Razlozi nabavke vozila su potrebe Ministarstva pravde BiH sukladno odobrenom planu kapitalnih nabavki za 2015. godinu. Podsjećanja radi, Ministarstvo je radi racionalizacije u protekloj godini prodalo određeni broj vozila te su troškovi održavanja znatno smanjeni – rekli su nam u ovoj državnoj instituciji.

Treba, međutim, podsjetiti da posljednja zvanično utvrđena vrijednost voznog parka državnih institucija, koju su konstatirali revizori, iznosi astronomskih 25 miliona KM. Međutim, postoje određeni nagovještaji da bi u novom revizorskom izvještaju ovaj brojka mogla biti znatno veća.

Javni istupi

Državni revizori u svojim javnim istupima uveliko upozoravaju da je malo toga napravljeno u vezi s racionalizacijom enormne potrošnje. Inače, posljednji dostupni podatak govori o tome da u institucijama BiH ima više do 3.500 službenih vozila, koja vrijede više od 25 miliona maraka.
Najtraženiji Volvo, BMW, Audi…

Mediji su nedavno objavili da od 80 posto ukupnog broja službenih vozila u institucijama BiH čini vozni park desetak institucija, a među istaknutim markama automobila koje preferiraju bh. vlasti su Volvo XC60, BMW 5, Audi A6…

3.500 vozila ima vozni park državnih institucija
– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/185677/za-nov … BCB3n.dpuf

Kadrovska politika SDA: Sarajlićev brat voza ministra Čamparu?
Iako je do 1. septembra na snazi Vladin zaključak kojim je zabranjeno zapošljavanje u federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agenciji za državnu službu FBiH, prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH to ne važi.Kako je jučer objavila Patria, na mjesto službenog vozača ministra Aljoše Čampare zaposlen je Husein Sarajlić, brat potpredsjednika SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke Asima Sarajlića, i to – u objašnjenju ove agencije stoji – tako što je prošao težak put jer je “prvo bio kafe-kuharica, a potom je postavljen na mjesto službenog vozača ministra”?!

Oslobođenje je potvrdu ove informacije zatražilo u FMUP-u. No, niti je ministar Čampara odgovarao na naš poziv niti smo dobili odgovor na pisani upit koji smo poslali u kabinet ministra. Zanimalo nas je da li je tačno da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara među svoje vozače zaposlio Huseina Sarajlića te na koji je način gospodin Sarajlić zaposlen. U Odsjeku za odnose s javnošću nam je rečeno da je naš upit proslijeđen na protokol “pa će to do šefa kabineta”, navodeći da ako bude povratne informacije od šefa kabineta, onda možemo očekivati i odgovor, jer “ne znaju da li je ministar tu ili ne, pošto on to najbolje zna”.

Vlada FBiH je 27. maja na sedmoj sjednici izmijenila dio zaključka sa sjednice održane 2. aprila. Izmjena se odnosila na to da se umjesto na 60 dana odmah obustave sve konkursne procedure za prijem državnih službenika do 1. septembra 2015. godine.

– Izuzetno, za budžetske korisnike koji imaju potrebu da zaposle nove službenike, saglasnost daje Vlada FBiH uz prethodno mišljenje federalnog Ministarstva finansija. Druge institucije, ustanove i privredna društva sličnu saglasnost od Vlade FBiH mogu tražiti putem nadležnog ministarstva. Obustava se ne odnosi na pripravnike za čiji angažman troškove snose biroi za zapošljavanje, te na privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, navedeno je u saopštenju nakon sedme sjednice Vlade FBiH.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ … ra-camparu

SKANDALOZNO Uzeli dodatnih 12 miliona KM za plaće i naknade

U ovogodišnjem budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza najviše novca, 532 miliona i 128 hiljada KM, bit će potrošeno na plaće uposlenih u državnim institucijama, agencijama, direkcijama…
U odnosu na lanjski budžet, izdaci za ove namjene porasli su za čak oko 12 miliona maraka, a za čak 14 miliona maraka veći su nego 2013. godine!

Lažne najave

I dok vlasti javnost obmanjuju donoseći i istovremeno kršeći razne moratorije na zapošljavanje u državnim institucijama te najavljujući ukidanje ili spajanje nekih institucija, uvidom u strukturu radnih mjesta u državnoj službi jasno je da istinske volje za racionalizacijom birokratskog aparata nema.

Pokazuju to činjenice da, primjerice, Vijeće ministara BiH, osim devet ministara i njihovih deset zamjenika (ministar odbrane ima dva zamjenika), ima još ukupno 60 pomoćnika ministara. Oni su raspoređeni u brojnim sektorima u ministarstvima, od kojih neka imaju čak i po devet sektora, koji opet imaju razne službe i podslužbe, koje očigledno služe za uhljebljenje podobnih stranačkih kadrova.

Stalni rast

Kako saznaje „Avaz”, osnovna plaća pomoćnika ministara iznosi između 2.000 i 2.400 KM. Na ove iznose oni imaju još naknade po osnovu zaposlenosti, kao i brojne privilegije.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama u prošloj godini bile su 3.432 zaposlene osobe, među kojima nisu ministri, parlamentarci, savjetnici… No, sudeći prema rastu izdataka za zaposlene u ovogodišnjem budžetu, jasno je da broj onih koji žive s državnih jasli svakodnevno raste.
Brojke

516 miliona iznos za plaće i naknade u 2013.
519 miliona KM iznos za plaće i naknade u 2014.
532 miliona KM iznos za plaće i naknade u 2015.

Struktura zaposlenih u državnim institucijama

Sekretar s posebnim zadatkom 50
Sekretar 19
Pomoćnik ministra/direktora 203
Šef unutrašnje organizacione jedinice 675
Stručni savjetnik 892
Viši stručni saradnik 920
Stručni saradnik 673

Ukupan budžet

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu iznosi 1.563.580.625 KM, od čega ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625.
– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/186156/skanda … 4aDwD.dpuf

Željko Komšić službeno putovanje pravdao računom skijališta

Komšić i njegovi saradnici “službeno” su u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje, Italiju, Njemačku i Austriju, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden.

Komšić je na “službeno” putovanje poveo Amira Ibrovića, šefa svog kabineta, Damira Bećirovića – savjetnika za unutrašnju politiku i pitanja mladih, Vanju Filipovića – tadašnjeg savjetnika za vanjsku politiku, te svog vozača Šefku Lobića.

Zanimljiv je podatak da su Komšićevi saradnici nakon prestanka rada u Predsjedništvu BiH angažovani u organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Tako je Amir Ibrović uposlen kao šef kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Milana Mandilovića, dok je Vanja Filipović uposlen kao šef kabineta ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića.

Damir Bećirović je isto kao i Željko Komšić trenutno zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako saznaje Klix.ba, Komšić je intervenisao i da se nekoliko članova njegovog kabineta primi na neodređeno vrijeme u Sekretarijat Predsjedništva BiH nakon isteka njegova mandata.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/otkrivam … /150716054

Utvrđen rebalans budžeta, Vlada zadužuje FBiH za 200 miliona KM kod komercijalnih banaka

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta i uputila ga po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru.

– Rebalansom je predložila uvećanje sadašnjeg budžeta za 14,3 miliona KM, odnosno ukupni novi bužetski iznos od 2.348.412.392 KM – kazala je na pres-konferenciji federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Pošto će do kraja godine izostati 200 miliona od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Po ministricinim riječima, Federacija ima problem naplate dividendi na osnovu poslovanja javnih preduzeća, kao i poreza na dobit, a nove kategorije ovogodišnjih prihoda dodale su u budžet devet miliona KM.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 miliona KM predviđen rebalansom za penzioni fond.

Za obaveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta oko 9,6 miliona.

Pošto je uveden moratorij na nova zapošljavaja u javnom sektoru do kraja godine,po tom osnovu je ušteđeno oko 13,7 miliona i preusmjereno za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, za šta je ukupno namijenjeno 20 miliona, također je kazala ministrica finansija.

Kapitalni budžetski transferi su umanjeni za oko 6,2 miliona KM, a izdaci za kamate 1,44 miliona.

Uporedo s prijedlogom budžetskog rebalansa, Vlada je utvrdila i prateći akt, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta, te ga također uputila u parlamentarnu proceduru jer ni rebalans ni zakon ne mogu stupiti na snagu ako ih ne odobre oba doma.

Osim ministrice Milićević, na pres-konferenciji se obratio i savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića Goran Miraščić.

Saopćio je drugu Vladinu odluku – davanje saglasnosti na Akcioni plan za provedbu Reformske agende u periodu 2015-2108 godina.

To je zapravo saglasnost za nastavak aktivnosti zacrtanih agendom. Neke su već provedene, a među njima je donošenje novog Zakona o radu, naveo je Miraščić.

Ključne planske aktivnosti odnose se na šest oblasti definiranih Agendom, od poslovnog okruženja do vladavine prava, s akcentom na harmonizaciju propisa i stvaranje jedinstvenog ambijenta za njihovu provedbu u okviru nadležnosti svakog nivoa vlasti.

Riječ je o svojevrsnom provedbenom aktu Reformske agende kao ključnog dokumenta u procesu evropskih integracija.

Svoj dio odgovornosti Vlada je preuzela kroz 51 aktivnost koju treba provesti u naredne tri godine.

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović usuglasili su Akcioni plan na sastanku 9. septembra u Sarajevu.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/195762/utvrde … EY0M2.dpuf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.