Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivanić: Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji

image
Mladen Ivanić

BANJA LUKA – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH.

Pismo je, kaže, njegov stav.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što je  bilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad.

– Društvo je potuno podijeljeno – rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče.

On je dodao da ne razumije šta su htjeli predsjednici Srbije i RS-a Tomislav Niković i Milorad Dodik „držeći mu nedavno lekcije u Beogradu“, jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici.

– Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo – rekao je Ivanić ističući da ne zna „zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici“.

– Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan – dodao je Ivanić.

Pozvao je Nikolića da ne dijeli Srbe.

– Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine – rekao je Ivanić.

Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Dodik za danas  poslijepodne najavio s predstavnicima RS-a u Predstavničkom i Domu naroda BiH, jer, kako je rekao, Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne.

Kada je u pitanju tvrdnja predsjednika RS-a da će tražiti referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, Ivanić je dodao da ima osjećaj „da je  prvi put ozbiljan, ali da je pitanje da li je osmislio šta će poslije izjašnjavanja građana“.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.