Sve manje đaka u “Republici srpskoj”

Sve manje đaka u “Republici srpskoj”

Učenike u prigradskim osnovnim školama čekaju hladne učionice?

Sve manje upisanih prvačića ozbiljan je problem koji ni ove godine nije zaobišao škole u RS, a zbog nedovoljnog broja đaka mnoge bi mogle da budu zatvorene.

Katanac najviše prijeti školama u udaljenim područjima u manjim i nerazvijenim opštinama, gdje je i najmanje đaka, piše “Glas Srpske”.

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da u saradnji sa lokalnim zajednicama detaljno analiziraju stanje, nakon čega će odlučiti da li i koje škole i područna odjeljenja treba da budu zatvoreni.

Na terenu je komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja i ispitivanje opravdanosti postojanja centralnih škola i njihovih područnih devetorazrednih i petorazrednih odjeljenja.

“Obilazimo sve opštine u kojima je evidentiran nedovoljan broj đaka, poslije čega slijede izvještaji sa prijedlogom optimizacije mreže škola”, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić.

Prema njenim riječima sve opštine i gradovi upoznati su sa planovima optimizacije mreže škola i od njih je zatražen i prijedlog kako da to realizuju na najbezbolniji način. Zatražena je i informacija o broju učenika koji bi u idućih pet godina bili upisani u škole i područna odjeljenja.

“Naš stav je da treba ostaviti sve škole gdje god će u idućem periodu biti povećan broj prvačića”, istakla je Kocić-Ćućić.

Na području banjalučke regije pod znakom pitanja je opstanak tri područne škole. Riječ je o petorazrednim školama “Petar Kočić” u Konotarima i “Vojislav Ilić” u Šumnjacima, te devetorazrednoj školi “Miroslav Antić” u Jošikovoj Vodi. Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Banjaluci Dušan Mišljenović kaže da u tim školama ove godine nije upisan nijedan prvačić i da će vjerovatno biti zatvorene.

Samostalni stručni saradnik za nauku i obrazovanje u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Banjaluka Ljubinka Dragojević kaže da je prijedlog racionalizacije pomenutih škola već upućen u resorno ministarstvo, koje donosi konačnu odluku. Ona je istakla da je ove godine na području Banjaluke upisano oko 1.930 prvačića i da je taj broj na nivou prošlogodišnjeg.

Osnovna škola “Dositej Obradović” u Bijeljini ima najmanje upisno područje u Semberiji, zbog čega je ove godine dobila tek 16 prvačića, dok je lani imala 24.

“Malo upisno područje donosi i malo prvačića. Već su nas posjetile komisije iz Ministarstva prosvjete koje su sagledale situaciju”, kazao je pedagog te škole Mile Stevanović.

On je istakao da ova škola ima 12 odjeljenja i da postoji mogućnost da joj se pripoje neka od područnih odjeljenja iz drugih škola. Pored Bijeljine, ni Šamac, Milići i Rogatica ne mogu da se pohvale sa više upisanih prvačića. Rode su prije šest godina zaobišle i Višegrad, a nisu sletjele ni u Krupu na Uni i u mnoge druge opštine gdje bi u novoj školskoj godini na školama mogli osvanuti katanci.

Poseban statusVlada RS je još 2011. godine za 16 škola dodijelila poseban status. Te škole su od posebnog značaja za društvo i njima Ministarstvo prosvjete može dozvoliti rad i u slučaju kada ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu opreme, kadra, broja učenika ili odjeljenja. One se uglavnom nalaze u brdsko-planinskim predjelima sa lošim komunikacijskim vezama i u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.(Mondo)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.