Potvrđeno: Kasnit će objava rezultata popisa stanovništva u BiH

Potvrđeno: Kasnit će objava rezultata popisa stanovništva u BiH

Agencija za statistiku BiH saopćila je danas kako na jučer održanoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije usvojena jedinstvena metodologija obrade popisnih podataka.

Potvrđeno: Kasnit će objava rezultata popisa stanovništva

Foto: Arhiv/Klix.ba

Članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su na jučer održanoj sjednici “Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine”, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH prije nekoliko dana, ovo je bila posljednja prilika da Agencija usvoji jedinstvenu metodologiju obrade podataka te da ih objavi sredinom godine kako je ranije planirano.

Budući da prijedlog Programa nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH prijedlog jedinstvenog programa dopuni usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Vijeće ministara BiH može, na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope 18. aprila 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa, tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predlože, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013. godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi.

“Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran”, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Kako je za Klix.ba ranije potvrđeno, Agencija prve rezultate može objaviti mjesec dana nakon što bude usaglašena metodologija. Početkom godine Agencija za statistiku BiH saopćila je kako planira prve konačne rezultate objaviti u junu 2015.

(Klix.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.