Turska i Rusija pokušavaju ostvariti sve veći uticaj na pojedine zemlje Zapadnog Balkana

Turska i Rusija pokušavaju ostvariti sve veći uticaj na pojedine zemlje Zapadnog Balkana

image
Frank-Walter Steinmeier

BRISEL / SARAJEVO – U sjedištu EU raste zabrinutost da je ugrožen napredak pojedinih balkanskih država ka članstvu u ovoj organizaciji. Upozorenja, posebno na račun BiH, izrekao je šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier. EU, a posebno Njemačka, planiraju da …

… pojačaju diplomatske napore u regionu Zapadnog Balkana.

Njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinemeier je tako prilikom nedavnog boravka u Sloveniji upozorio kako prijeti opasnost da pojedine države “skrenu s puta približavanja EU”. Prema navodima neimenovanih diplomata u Briselu pri tome se najviše misli na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Makedoniju odnosno Srbiju. Ističe se da se od ovih država očekuje da prije pristupa EU obave potrebne reforme. Osim toga je primjetno kako na pojedine države Zapadnog Balkana sve veći uticaj pokušavaju da ostvare Turska i Rusija.

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio kako je potrebno da vlada u Sarajevu ne samo najavljuje reforme, nego i da ih sprovodi. BiH sa svojim političkim vrhom podijeljenim po nacionalnim linijama predstavlja jednu od problematičnih zemalja regiona. Ipak, u Briselu se primjećuje kako i prilike u Makedoniji postaju sve nestabilnije.

(Vijesti.ba/DW)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.