S krajnjim ciljem potpunog protjerivanja Tokić: U RS-u na sceni intenziviranje politike genocida i progona Bošnjaka

Tokić: U RS-u na sceni intenziviranje politike genocida i progona Bošnjaka

image
Sejfudin Tokić

SARAJEVO – Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je ocijenio da je u RS-u na sceni intenziviranje politike genocida i progona pripadnika bošnjačkog naroda s krajnjim ciljem njihovog potpunog protjerivanja iz ovog djela BiH.

Ova Tokićeva reakcija uslijedila je nakon novih sudskih presuda u Kotor-Varoši kojim se, kako kaže, kažnjavaju bošnjačka djeca i roditelji koja ne pristaju na diskriminaciju i negiranje bosanskog jezika u osnovnim školama, te donošenja Zakona o javnom redu i miru koji otvara mogućnost kažnjavanja slobode izražavanja te učestalih slučajeva otimanja bošnjačke imovine u istočnoj Bosni.

Tokić smatra da je podaničko ponašanje bošnjačkih predstavnika u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti doprinijelo da je položaj nesrpskog stanovništva a posebno bošnjačkog naroda u RS-u teži nego ikada u postdejtonskom periodu.

– Sa obrazloženjem navodne borbe protiv “islamskog terorizma” javni servis RTRS i drugi režimski mediji svakodnevno sistematski stigmatiziraju Bošnjake i sve pripadnike islamske vjere, a policija i druge sigurnosne strukture ovakvu kampanju koriste za otvorene, masovne oblike maltretiranja pripadnika bošnjačkog naroda – naglašava Tokić u saopćenju.

Imajući u vidu ovakvu dramatično tešku situaciju pripadnika bošnjačkog naroda u RS-u, Bošnjački pokret zajedno sa nizom političkih stranaka pristupit će organiziranom i sistematskom društvenom i političkom djelovanju s ciljem zaustavljanja i sprječavanja daljeg maltretiranja, zastrašivanja Bošnjaka u RS-u „te njihove drastične diskriminacije u svim segmentima života te pokušaja nasilne srbizacije i pravoslavizacije“.

Stoga, Tokić poziva sve međunarodne institucije, pojedince, predstavnike akademske, kulturne i vjerske zajednice Bošnjaka da se suprotstave ovakvom djelovanju vladajućih struktura RS-a jer bi ovakvo stanje moglo dovesti do opasne radikalizacije u otporu Bošnjaka i muslimana torturi kojoj su izloženi u ovom djelu BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.