BARIŠA ČOLAK ZA VIJESTI.BA AKO DOĐE DO ZASTOJA, MOGUĆA JE PROMJENA PARLAMENTARNE VEĆINE U BiH

AKO DOĐE DO ZASTOJA, MOGUĆA JE PROMJENA PARLAMENTARNE VEĆINE U BiH

image
Bariša Čolak

SARAJEVO – Očekujem da naš rad bude učinkovit, te da radimo kolegijalno i da ne bude opstrukcija. Jednostavno, da u korektnoj atmosferi rješavamo pitanja koja su pred BiH, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba novi predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH).

VIJESTI.BA: Danas je izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta BiH. Kakva su Vam očekivanja u naredne četiri godine?

ČOLAK: Očekujem da naš rad bude učinkovit, te da radimo kolegijalno i da ne bude opstrukcija. Jednostavno, da u korektnoj atmosferi rješavamo pitanja koja su pred BiH, a posebno pitanja koja su i trenutno pred Domom naroda, ali i ona koja će nam tek doći na dnevni red.

VIJESTI.BA: Šta će biti prioriteti u radu?

ČOLAK: Nadam se da će početkom sljedeće sedmice u oba doma Parlamenta BiH biti prihvaćena Zajednička izjava o opredijeljenosti ka EU i provođenju neophodnih reformi. U tom smislu mnogo je prioriteta, od ekonomsko – socijalnih reformi do mehanizma koordinacije. Tu su i druga pitanja – izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije, pitanje ubrzanja procesa pomirenja.

Smatram da ne treba da izgubimo iz vida činjenicu da moramo ubrzano raditi i na reformi izbornog zakonodavstva, jer ga više ne možemo držati u ovakvom stanju, uzimajući u obzir probleme oko uspostavljanja vlasti. Nažalost, tu neće biti dovoljno izmijeniti samo Izborni zakon. Neke odredbe uslovljene su čak izmjenama entitetskih ustava, prvenstveno Ustava FBiH. Osim toga, imamo i provođenje presude “Sejdić – Finci”, kao i mnogo odluka Ustavnog suda BiH, koje je nužno provesti. Kao što vidite, jako je puno obaveza koje moramo rješavati u narednom periodu.

VIJESTI.BA: Vaš kolega Safet Softić smatra da činjenica da je rukovodstvo državnog Doma naroda izabrano iz trećeg pokušaja ukazuje da unutar parlamentarne većine u BiH postoji dosta nepovjerenja. Kakav je Vaš stav o ovom pitanju?

ČOLAK: To ćemo tek vidjeti. Ja ne bih unaprijed osuđivao. Međutim, poznato je da je i do sada bilo promjene parlamentarne većine. U predhodnom razdoblju nekoliko puta je promijenjena parlamentarna većina. Vijeće ministara BiH treba uvijek odražavati parlamentarnu većinu. Koliko će ta većina biti stabilna i čvrsta, pokazaće vrijeme. Mislim da će uskoro na dnevnom redu biti neki zakoni koji već duže vrijeme stoje i u Domu naroda Parlamenta BiH. To će biti prilika da se međusobno testiramo. Očekujem da do zastoja neće doći, ali ukoliko ih bude, onda je sasvim moguće da se parlamentarna većina mijenja. Svi koji smo se danas izjašnjavali ne znači da je to bjanko izjašnjavanje za sva vremena. Moramo vidjeti kako najbolje, najučinkovitije i najefikasnije raditi.

VIJESTI.BA: Izborom rukovodstva državnog Doma naroda, završen je proces formiranja zakonodavne vlasti. Slijedi konstituisanje kantonalnih vlada, Vlade FBiH i VIjeća ministara BiH.

ČOLAK: Bilo bi idealno da se to završi do kraja ovog mjeseca, ali mislim da je to realnije očekivati početkom narednom mjeseca, s obzirom na određene rokove koje treba ispoštovati, prije svega, ono što se tiče provjere kandidata. Što se tiče samih dogovora oko rasporeda resora, to bi u ovoj sedmici trebalo biti završeno.

VIJESTI.BA: No, član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić nije optimist kada je u pitanju brzo formiranje vlasti. Smatra da je odgovornost za to prvenstveno na Bakiru Izetbegoviću koji “želi zadovoljiti prohtjeve Dragana Čovića”.  Možete li prokomentarisati ovaj stav?

ČOLAK: Meni je jako teško ulaziti u odnose SDA i DF. Mi smo jasno i transparentno iznijeli svoje zahtjeve i ustrajaćemo u njima. Kakvi su odnosi unutar SDA i DF, odgovor morate potražiti unutar te dvije stranke.

VIJESTI.BA: Već ste pomenuli sjednicu oba doma državnog Parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude razmotrena Zajednička izjava. Očekujete li bilo kakve opstrukcije i probleme prilikom njenog usvajanja?

ČOLAK: Usvajanje Izjave trebalo bi da pođe bez bilo kakvih problema, s obzirom na činjenicu da je Izjava bila već dugo predmet posmatranja ne samo Predsjedništva BiH, nego i predsjednika političkih stranaka, koji su je potpisali.

Moguće je da će pomenuta sjednica biti održana u ponedjeljak, 23. februara. To bi bilo jako dobro, kako bismo se konačno mogli okrenuti razradi svega što je u Izjavi navedeno, prvenstveno uspostavljanju mehanizma koordinacije.

VIJESTI.BA: Sa aspekta ministra pravde BiH, možete li nam ukazati na prioritete u radu pravosudnih institucija u narednom periodu?

ČOLAK: U narednom periodu moraćemo da se posvetimo borbi protiv svih vidova kriminaliteta, a posebno terorizma. Vidite šta se dešava u svijetu i kakvi su procesi… Jačanje pravne države i vladavine prava, naročito efikasnost institucija prave države u borbi protiv korupcije su stvari na kojima ćemo morati raditi. Borba protiv terorizma i kriminala svake vrste, sigurnost građana… Sve su to pitanja koja su pred nama u narednom periodu.

Na Parlamentu se može razgovarati o tome šta je najprioritetnije za državu u sadašnjem stanju. No, nemamo pravo zatvoriti oči pred bilo kojom vrstom kriminaliteta. Sada je samo pitanje koliko su naše institucije spremne i sposobne, te koliko će se uspjeti surotstaviti svim vidovima kriminaliteta.
Poznato je i da je Sud BiH opterećen krivičnim djelima ratnog zločina. Zaista je mnoštvo obaveza pred našim institucijama, posebno pravosudnim. U narednom periodu očekujem da ćemo morati mnogo intenzivnije pristupiti reformi samog pravosuđa, jer ovo što je do sada napravljeno, sigurno nije ni blizu onoga što bismo mi trebali imati kao država i društvo. To će biti poseban zahtjev u vremenu pred nama. Jednako tako, moramo voditi računa o našem izbornom zakonodavstvu. Mi smo u strašno nezahvalnoj poziciji, vidite koliko nam dugo treba da formiramo vlast… Dobrim dijelom to leži u našem izbornom zakonodavstvu, što je pozezano i sa Ustavom.

Dakle, mnoštvo je obaveza pred nama. Ako svi ne budemo okrenuti budućnosti, prvenstveno evropskom putu, dobro samo od sebe ne može doći.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.