Sejfudin Tokić Neviđena sramota je da su Bošnjaci u NSRS glasali za Zakon o javnom redu i miru

Neviđena sramota je da su Bošnjaci u NSRS glasali za Zakon o javnom redu i miru

image
Sejfudin Tokić

SARAJEVO – Usvojeni Zakon o javnom redu i miru u NSRS kojim se ograničavaju osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja suprotan je svim relevantnim međunarodnim konvencijama i deklaracijama u ovoj oblasti. Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za …

… ravnopravnost naroda, povodom usvajanja Zakona o javnom redu i miru u Narodnoj skupštini RS-a te sramotnog čina glasanja bošnjačkih predstavnika za ovaj tekst Zakona dao je sljedeću izjavu za javnost:

– Usvojeni Zakon o javnom redu i miru u NSRS kojim se ograničavaju osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja suprotan je svim relevantnim međunarodnim konvencijama i deklaracijama u ovoj oblasti. Bošnjački narod koji je u ovom dijelu Bosne izložen drastičnoj diskriminaciji i sistematskim pokušajima nasilne srbizacije i pravoslavizacije doživio je dosad neviđenu sramotu da su upravo njegovi predstavnici u skupštinskim klupama usprkos protivljenju cjelokupne demokratske javnosti u zemlji i međunarodnoj zajednici glasali za jedan ovakav diskriminirajući Zakon.

Aktuelni predstavnici bošnjačkog naroda u skupštinskim i drugim institucijama manjeg bh. entiteta obnašaju navedene funkcije više od 10-15 godina i suodgovorni su za izuzetno težak položaj nesrpskog stanovništva, a posebno Bošnjaka. Okupljeni u svojevrsnu “oligarhiju” u proteklom periodu ini su u više navrata direktno podržavali, glasali ili prećutno odobravali zakonska rješenja koja su Bošnjake dovela u situaciju diskriminacije kakva ne postoji danas ni u jednom djelu evropskog kontinenta. Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda traži da političke stranke kojima pripadaju ovi poslanici u NSRS pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti zbog izigravanja volje bošnjačkog naroda a njih na čin podnošenja ostavke zbog višedecenijskog podaničkog odnosa prema pročetničkim vladajućim srpskim politikama. Istovremeno Bošnjački pokret pokrenuće široku aktivnost kako bi na narednim lokalnim izborima ovakvi i slični političari bili onemogućeni da budu ponovno izabrani te stvori pretpostavke da naš narod konačno u RS-u dobije istinske predstavnike koji žive, rade i djele sudbinu svoga naroda.

(Vijesti.ba/DEPO)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.