Freedom House: BiH djelomično slobodna zemlja

image
Sarajevo / Arhiv

SARAJEVO – Nevladina organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu, koja promovira demokraciju i političke slobode, objavila je u srijedu najnovije izvješće u kojemu je Bosna i Hercegovina ocijenjena kao djelomično slobodna zemlja.

BiH ovu ocjenu dijeli s Makedonijom i Kosovom, a od ostalih zemalja bivše države najbolje je ocjenjena Slovenija, a slijede je Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Sve su te zemlje okarakterizirane kao slobodne, ali imaju različite ocjene po određenim kategorijama.

U izvješću “Sloboda u svijetu za 2015.”, u kojem je 195 zemalja razvrstano po političkim pravima i građanskim slobodama, Freedom House ocijenila je 89 zemalja (46 posto) slobodnima, 55 (28 posto) djelomično slobodnima i 51 (26 posto) neslobodnima, javlja Hina.

“Prihvaćanje demokracije kao svjetskog dominantnog oblika vladavine i međunarodnog sustava izgrađenog na demokratskim idealima suočeno je s većom prijetnjom nego ikad u posljednjih 25 godina”, navodi se u izvješću.

Ističe se da je gotovo dvostruko više zemalja zabilježilo padove – 61, dok je broj zemalja koje su ostvarile poboljšanja, njih 33, došao na najnižu točku od početka devetogodišnjeg urušavanja globalne slobode.

“Invazija Rusije na Ukrajinu, nazadovanje demokratskih postignuća pod egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, intenzivna kampanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana usmjerena protiv slobode medija i civilnog društva, te daljnja centralizacija vlasti u Kini, dokazi su rastućeg omalovažavanja demokratskih standarda koje je zabilježeno u gotovo svim regijama svijeta”, stoji u izvješću.

Najgore od najgorih su – s ocjenom 7 za politička prava i građanske slobode – Srednjoafrička Republika, Evatorijalna Gvineja, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.

U dokumentu je upozoreno da je terorizam imao “razoran utjecaj” na Bliskom istoku i u zapadnoj Africi i podsjeća na djelovanje skupina koje ubijaju pripadnike snaga sigurnosti, ali i civile, zatim otimaju strane državljane i ubijaju ili porobljavaju pripadnike vjerskih manjina.

Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a Islamska država proširila svoju kontrolu, uvrštena je među “najgore zemlje” po pitanju poštovanja sloboda.

Tunis je proglašen izuzetkom i navodi se da su u toj zemlji održani demokratski izbori prema novom Ustavu. To je jedina zemlja iz arapskog svijeta koja je dobila status slobodne zemlje.

Rusija je ocijenjena neslobodnom zemljom zbog produbljivanja pritisaka vlasti na “neposlušne” neovisne medije i nevladine organizacije.

U izvješću se ističe da je Europa preživjela teške udarce na slobodu i demokraciju u 2014.

Također se spominju događaji u SAD-u, posebice prosvjedi povodom ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca, i osuđuju se “ponovni neuspjesi tužitelja kojima ni ovog puta nije pošlo zarukom da osiguraju pravdu za žrtve”.

U izvješću se navode i slučajevi “mučenja i zlostavljanja osumnjičenih za terorizam” koje je provodila CIA.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.