Stjepan Mesić: BiH bez entiteta i s višenacionalnim kantonima najbolje je rješenje

Stjepan Mesić: BiH bez entiteta i s višenacionalnim kantonima najbolje je rješenje

Bivši hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, izjavio je kako sada, nakon što je rat na prostoru bivše Jugoslavije završen, ima dovoljno prostora za saradnju među zemljama u našoj regiji te u tom kontekstu podsjetio je kako se uvijek govorilo da “BiH nema bez Hrvatske i obrnuto”.

Govoreći o prilikama u našoj zemlji, Mesić je istakao da “ukoliko političke elite sva tri naroda shvate da je BiH činjenica, da ne može biti ništa drugo nego cjelovita, da nema nikakve šanse za izdvajanje dijelova BiH i njihovo pripajanje drugim zemljama, tada moraju shvatiti i da Bosna i Hercegovina mora funkcionirati kao država”.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi najoptimalnije kada bi se BiH mogla organizirati kao zemlja bez entiteta, s višenacionalnim kantonima, s određenim pravima i obavezama te mehanizimima zaštite nacionalnih interesa svakog od konstitutivnih naroda, ali i sa čvrstom državnom vlašću koja može odigrati ulogu koju vlast igra u drugim, dobro organiziranim zemljama.

Shvatanje Beograda i Zagreba

“Hoće li ove elite doći do te spoznaje, pitanje je. Prvo je potrebno da se u Beogradu i Zagrebu shvati da BiH mora ostati cjelovita i da promjene granica nema. Kada se to shvati, onda će i one snage u BiH koje priželjkuju drukčije scenarije prihvatiti da je realnost drukčija od njihovih projekcija. Pa se onda može načiniti taj potreban iskorak.”, rekao je Mesić u intervjuu za časopis Behar.

Naveo je primjer nove srbijanske elite, koja je neosporno nacionalistička, ali koja je iznenadila mnoge u Evropi i svijetu, tako da sada gotovo niko u Srbiji ne razmišlja da se Kosovo može silom vratiti u ustavno-pravni poredak Srbije te dodao kako pretpostavlja da sličnih pomaka može biti i u Bosni i Hercegovini.

Na konstataciju da je Vanjskotrgovinska komora BiH vrlo oštro reagirala na ocjene Evropske komisije zbog odbijanja da s Hrvatskom zadrži povlašten status trgovinske razmjene iz CEFTA-e, a nakon pristupanja Hrvatske u EU, Mesić je kazao da smatra da u odnosima među državama i privredama mora postojati određeni reciprocitet.

BiH ne smije biti izolirana

“Sigurno da je i bh. i hrvatskoj privredi bilo lakše poslovati dok smo bili članica CEFTA-e. Sada je situacija izmijenjena, ali to ne znači da se ne može učiniti nešto više. Osim pravila EU, postoje i izuzeci. Hrvatska se mora založiti da joj se omogući poslovanje s BiH, koje će omogućiti Bosni i Hercegovini da prije ostvari standarde EU. BiH ne smije biti izolirana jer onda nikada neće usvojiti standarde EU. Evropa se mora do kraja udružiti, mada postoje oni koji ne daju velike šanse EU. Smatram da, ako Evropa želi biti velikim igračem u današnjem svijetu, uz zemlje BRICS-a i SAD, Evropa mora biti udružena.”, dodao je.

Naglasio je i da Bosna i Hercegovina mora biti dio EU.

“Politika ne smije voditi izolaciji BiH, već njenom uključivanju. Moraju se u Evropskom parlamentu i Komisiji naći mehanizmi optimalne suradnje s Bosnom i Hercegovinom, da pomognu i njoj, ali i onima koji s njom posluju.”, kazao je Mesić.

(Faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.