Republika Srpska pred bankrotom, Dodik trazi stampanje 2 milijarde km

Republika Srpska pred bankrotom, Dodik trazi stampanje 2 milijarde km

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da BiH ima 105 odsto pokrića svoje monete u opticaju i dodao da bi trebalo da se odštampa i pusti u promet još dvije milijarde konvertibilnih maraka kako bi se taj prebačaj eliminisao.

“BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena sa 105 odsto realnog osnova. To znači da imamo 500 miliona eua više nego što imamo konvertibilnih maraka u opticaju”, naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Tema doštampavanja novca povela se na pitanje novinara šta je rezervna varijanta Republike Srpske, pošto se MMF predomislio i saopštio da neće krajem januara razmatrati novu tranšu za BiH.

“Zalažem se za ono za šta imamo realno pokriće, odštampamo novac i pustimo u promet. Riješili bismo mnoge svoje bilansne probleme, deficite i drugo”, rekao je Dodik i dodao da BiH trenutno svoje devizne rezerve čuva kod Dojče banke po kamati od 0,06 odsto, koju je nazvao “beznačajnom”.

“Oni koji imaju suverenu monetarnu politiku ne moraju da sarađuju sa MMF-om. Mogli bismo i mi, kada bismo bili monetarno slobodni, da kod Centralne banke BiH insistiramo da sada donese odluku da se na osnovu tih 500 miliona eura štampaju konvertibilne marke u iznosu od 990 miliona”; rekao je Dodik.

On je dodao da bi se time finansijskom tržištu obezbjedila preko potrebna sredstva, a da bi 300 do 400 miliona KM Centralna banka BiH mogla da pozajmi državnim institucijama.

“Tada nam MMF ne bi ni trebao”, zaključio je Dodik.

Izvor: Vijesti.ba

– See more at: http://freshpress.info/index.php/politika/bih/item/4200-republika-srpska-pred-bankrotom-dodik-zatrazio-od-bih-da-odstampa-dvije-milijarde-konvertibilnih-maraka-kako-bi#sthash.0tE3VwAt.dpuf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.