BBC: BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih na svijetu

BBC: BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih na svijetu

O složenoj političkoj situaciji u BiH britanska medijska kuća BBC donosi analizu u kojoj na zanimljiv način počinje osvrt na izrazito komplikovanu administraciju u našoj zemlji.

 

Ukoliko zatražite sastanak sa predsjednikom BiH dobit ćete elegantan odgovor: Kojeg od tri? Ovako počinje tekst BBC u kojem se navodi da je ovakav komplikovani sistem ustanovljen Dejtonskim mirovnim sporazumom kojim je okončan rat, a koji je trebao izbalansirati ambicije i želje etničkih grupa.

Ipak, zbog sporazuma zemlja tapka u mjestu, ocjenjuje BBC i navodi da prosječna mjesećna plaća u BiH iznosi 400 eura. Oni rijetki koji imaju posao su sretni, navodi se u tekstu i dodaje da BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih na svijetu, gdje šest od deset osoba ne može da nađe posao.

No, sve etničke grupe jedinstvene su u jednom – krive političare. Optuženi su za nepotizam, korupciju i lošu privatizaciju, a primaju plaće četiri puta veće od prosječne, ocjenjuje BBC.

U međuvremeni, navodi se u tekstu, nepohodno je donijeti važne odluke koje se tiču ekonomije, zdravstvenog sistema, čak i rodnih listova, jer se etnički politički lideri u BiH rijetko dogovore oko nečega.

“Svaka od strana mogla bi iskoristiti promjene Dejtona da ostvari ratne ciljeve i ja sam protiv toga. Srbi bi pokušali dobiti nezavisnu Republiku Srpsku, Bošnjaci žele jedinstvenu vladu, jednog predsjednika i parlament, a Hrvati bi željeli treći entitet. Tada bismo bili izgubljeni”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za BBC. 

U razgovoru za BBC Ivanić, kojeg ova medijska kuća opisuje kao veterana na bh. političkoj sceni, ali i kao modernjaka u odnosu na prethodne predstavnike Srba, kazao je da je njegova želja potisnuti u stranu ideološke probleme i raditi na reformama koje će poboljšati život građana BiH.

BBC primjećuje da je suštinski problem za građane što bh. političari rijetko postižu dogovor oko bilo čega.

Masovni protesti i neredi u februaru 2014. pokazali su koliki je nivo njihovog nezadovoljstva, a upućeni su i pozivi međunarodnim igračima da intervenišu. Tu mogućnost ima visoki predstavnik, navodi BBC i podsjeće da kada je Paddy Ashdown bio na dužnosti smijenio je na desetine zvaničnika i postao je poznat kao ban od Bosne.

Aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio je da se ne miješa, ali i poručio da bi se to moglo u budućnosti promijeniti, navodi BBC.

Britanska medijska kuća nadalje podsjeća i da su demonstranti protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu svakodnevno držeći baner kojim pozivaju EU da napravi korak i pomogne.

Ranije je EU insistirala na promjeni ustava. No, sada je EU fokusirana na životne probleme građana koji su gorući, piše BBC i ocjenjuje da bi naša zemlja  bila na korak do EU ukoliko bi ispunila uvjete i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, kako se ističe, to koče isti političari koji su na vlasti već 20 godina.

mreza.org

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.