Senad Pećanin NOVINAR I ADVOKAT Ovo je moguće samo u Putinovoj Rusiji, Erdoganovoj Turskoj i Srpskoj Milorada Dodika

Ovo je moguće samo u Putinovoj Rusiji, Erdoganovoj Turskoj i Srpskoj Milorada Dodika

image Senad Pećanin – Dugogodišnji novinar i ugledni advokat

SARAJEVO – “Ovakav brutalan napad na medije bez ikakvog pravnog uporišta nije bio moguć čak ni u 80-tim godinama u vrijeme čuvenog Duška Zgonjanina. Ovo je moguće samo u Putinovoj Rusiji, Erdoganovoj Turskoj i Republici Srpskoj Milorada Dodika,”, kazao je …

… Senad Pećanin, dugogodišnji novinar i advokat, a nakon današnjeg policijskog upada u prostorije Klix.ba.

Prema njegovim riječima, ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da se moć Milorada Dodika proteže i van RS-a pa sada Klix.ba proživljava ono što BN TV proživljava mjesecima i godinama.

“Ovo je šokantna i pravno nevjerovatna odluka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Apsolutno je nevjerovatno da se dozvoli ovakav brutalan atak na medije i slobodu informiranja u BiH, a koja je zaštićena Ustavom BiH i Evropskom konvencijiom o temeljnim pravima i slobodama koja je temeljni dio Ustava BiH. Ovakvo ponašanje zaslužuje reakciju i osudu kompletne javnosti i svih medija, novinarskih udruženja ali i onih koji brinu o pravosuđu i policijskim organima u BiH”, kazao je Pećanin za Klix.ba

Prema njegovim riječima, organi gonjenja bi trebali biti za petama onima koji su sačinili sporni snimak.

“Na vašoj strani je i princip koji je suveren u svakoj demokratskoj državi, a to je da je novinar dužan da čuva izvor informacija koje objavljuje. Nesumnjivo je da je informacija koju ste prenijeli dokaz o jednom skandaloznom, kriminalnom ponašanju i izvrgavanju političke volje građana RS-a od strane premijerke RS-a. Umjesto da procesiraju nju i one koji manipulišu izbornim procesom oni vrše represarije nad medijima koji to objavljuju. Ovo je odlika jednog totalitarnog sistema i nedemokratskog društva i nema drugog objašnjenja”, istakao je Pećanin.

Prema njegovom mišljenju za današnju akciju nije bilo niti ima bilo kakvog pravnog utemeljenja.

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba gdje su proveli sedam sati kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović.

Kako je od ranije poznato, Klix.ba je objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

(Vijesti.ba/Klix.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.